06-01-08

De kerstvakantie.

De kerstvakantie is alweer om en 2008 begonnen. Aan iedereen dus een gelukkig nieuwjaar en veel sterkte om aan een nieuwe werk- of schoolperiode te beginnen (zelfs ik voel dat hier; helemaal geen zin om me om 6:00u 's ochtends uit mijn bed te gaan sleuren). Maar soit, we kunnen er niet veel aan veranderen. We gaan gewoon met de tijd mee; het is hier trouwens binnenkort weer feest voor 150-dagars (150 dagen voor school eindigt, volgens mij is dat zelfs deze week), een snowboardweekend in zicht, en een mid-year bijeenkomst van YFU van zij die aan de kust in Norrland wonen.
Maar nu, ik zal jullie nog eens een overzichtje geven van wat ik de afgelopen 2 (drukke) weken heb lopen uitvoeren.

De kerstvakantie had ik rustig ingezet met heel veel uitslapen na NIF-natta en de schooldagen met de wekker van 6:00u.
Een paar dagen voor kerst zijn we de bossen ingetrokken op zoek naar de gepaste kerstboom voor op mijn kleine kamertje. Het moest er natuurlijk van komen dat ik dan zou wegzakken in de sneeuw, en dat gebeurde dan ook. Sneeuw achter de blouse, maar daar moet ik hier maar tegen kunnen zeker :-).
Ik heb ook de kortste dag van mijn uitwisselingsjaar achter mij mogen laten; het licht is al een klein halfuur langer zichtbaar dan op 22 december! Het zal mijn conditie goed doen als het licht is wanneer ik thuis kom..

In mijn gastgezin blijkt 24 december dus veel belangrijker te zijn dan 25 december; onze gebruikelijke 'kerstdag'. 's Morgensvroeg op tijd uit de beddebak om 'risgrynsgröt' (rijstpap met kaneel en melk) te eten en klaarmaken om naar het huis van de Kristoffersons te rijden om met de hele familie kerstavond te vieren. Daarbij hoort: ieder uur een cadeautje open doen, naar Kalle Anka (Donald Duck) kijken, een speciaal kerstdiner en veel gezelligheid!
De volgende dag dus niets speciaals dacht ik, maar dat bleef het uiteindelijk wel. Mijn gastbroer kwam me wekken om te vragen of ik niet mee wou gaan schaatsen. Ja, daar zeg ik geen neen tegen. Extraatje; we gingen op het meer schaatsen! Het was echt een zalig gevoel om het hele meer te doorkruisen op schaatsen. 's Avonds hebben we dat nog eens over gedaan met het hele gezin in het maanlicht.. Toen maakte het ijs wel een raar geluid waar ik een onveilig gevoel van kreeg, maar Jesper stelde me gerust dat het lucht was onder het ijs dat zich verplaatste. Maar mijn 'ik kan hier ieder moment door het ijs zakken'-gevoel verdween daardoor toch niet echt..

Iets wat je niet echt verwacht in je uitwisselingsjaar is een sterfgeval.. morfar (opa langs moeders kant) was een paar weken geleden overleden, en op zijn begrafenis waren we dan ook aanwezig. Plezierig is het natuurlijk niet, maar ik heb de oma er blijkbaar toch plezier mee gedaan erbij te zijn geweest.

Dan kregen we hier in Norrland het hoogstaande bezoek van Anneleen de Belgische uit Örebro! Het was erg leuk om weer een tijd Vlaams te kunnen praten (inclusief alle accenten en dialecten uitgeprobeerd) en weer te kunnen bijpraten over vanalles en nog wat. Natuurlijk hebben we ook leuke dingen gedaan; een MODO-hockeymatch opgezocht (da's altijd sfeer!) en hier thuis vanalles gedaan.

Nieuwjaar in Zweden was ook eens een ervaring. Hier thuis in Bredbyn gevierd; Anneleen en ik hadden taco's klaargemaakt, en daarna kwamen mijn klasvriendinnen. Eerst lekker gegeten en een gezelschapsspel gespeeld. Tegen 23:00u zijn we dan het vildmarksbad (een jacuzzi, maar dan zonder bubbels) ingekropen. 43 graden, dat is eerst wat wennen als je vanuit die vrieslucht komt. Maar het was echt leuk en genieten van de sterrenhemel! Tegen 'het uur nul' samen met mijn ouders via de telefoon kunnen aftellen en sprongen we allemaal massaal uit het bad om naar het vuurwerk te kijken + zelf af te schieten! Ja, dat ging ik doen. Ik stond daar in mijn badjas, en alle buren stonden op straat om te kijken naar het vuurwerk, tot ik iemand luid hoorde zeggen 'er staat daar verderop iemand in badjas!'. Gelachen dat we daarom hebben.. Wie viert er nu ook nieuwjaar in zijn badjas..

Dan heb ik Anneleen nog meegenomen op een ontdekkingstocht door Ö-vik, en heb ik voor het eerst in een hele lange tijd nog eens geschopt. Verdorie, dat mis ik :D. Hoe ik alles ga thuiskrijgen weet ik niet..

En dan, eindelijk, heb ik voor de eerste keer hier kunnen snowboarden! Het was zalig, en ik was ongelooflijk blij dat ik het nog steeds kon. We hebben heel veel lol gehad, ookal ging het soms iets minder snel of goed, maar we staan altijd weer op natuurlijk ;-). Ook heb ik Kajsa's en Jespers tricks voor de eerste keer mogen aanschouwen met mijn eigen ogen.. en het zijn er wel wat!

En dan, als afsluiter voor de week, hebben we sneeuwscooter mogen sjeezen! Leuk dat dat was! Eerst met de scooter (+aanhangwagentje) naar het volgesneeuwde meer en dan zelf eens lekker gas mogen geven. Net of er geen einde komt aan dat meer; dat gevoel is zalig. Hier komt zeker nog een vervolg op! Nicke had zich weer eens met zijn handigheid als sneeuwbewoner van zijn goede kant laten zien: een vuurtje gestookt zodat we korv (worst) met een stok konden opwarmen. Het was echt supergezellig, en een speciale ervaring.

Voilà, nu begin ik mij mentaal klaar te maken voor mijn vroege opstaan morgenochtend. Aan allen die mij na moeten doen; veel succes ermee, want ik kan het wel gebruiken.

Tot de volgende!

19:29 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |