20-12-07

Van Lucia tot NIF-natta: schoolbelevenissen

Hier ben ik weer eens met een update van de drukke decembermaand in Zweden.

Net zoals de (middelbare-)schoolgangers heb ik nu dus ook vakantie. En ik kan zeggen dat het een hele verlossing was voor mijn klasgenoten (we hebben namelijk geen huiswerk meer/ ik vond dat ze niet te klagen hadden zonder examens!) en ook voor mij want nu kan ik mijn serieuze slaaptekort -veroorzaakt door mijn wekker die iedere dag om 6u afloopt en afwezigheid van zin om 's avonds op tijd te gaan slapen, in combinatie met NIF-natta- eindelijk inhalen en in mijn beddeke blijven liggen tot mijn gebruikelijke 12u in het weekend. Wat de vakantie brengt valt nog wat af te wachten, maar in ieder geval Kerstavond met cadeaus en de hele familie die gaat samenkomen om eerder de komst van de Kerstman dan van Jezus te vieren. Verder hoop ik ook wat gesnowboard en meer sneeuw, want het kwik is hier weer boven nul gestegen en dat is nooit goed nieuws hier in de winter. Anneleen (zij zit in Örebro) komt me hier een weekje bezoeken in het hoge Norrland, eens kijken hoe het er hier uitziet en ook de hockey beleven! De rest valt nog te bekijken :).


Maar eens vertellen wat er allemaal is gebeurd sinds mijn vorige post. Zoals beloofd een verslagje over Santa Lucia: er was een meisje op school verkozen tot 'Lucia van het jaar' en kreeg dus kaarsen op haar hoofd en begeleidde een hele cohorde witgeklede meisjes (en ook jongens in dit geval, maar dat is niet gebruikelijk) met kaarsen in hun handen. De estetarna (degenen die kunstrichting gaan) maakten de sfeer af met Lucia-en kerstliedjes. En ze kunnen er wat van mag ik wel zeggen. Het was wel leuk eens mee te maken, die Lucia-traditie.


Tijdens de weekends heb ik me op de schaatsbaan hier in Bredbyn begeven: op hockeyschaatsen. Mijn balans was een beetje verdwenen omdat ik het zo gewoon ben op kunstschaatsen te gaan, maar het lukte nog wel. Maar toen mijn gastmama zei: 'ga je mee langlaufen?' dacht ik 'ja tuurlijk, lol een beetje schuifelen op ski's. Nou niks ook niet, anders dan bij ons gaat dat hier lekker sterk heuvelachtig op en neer. Ik kreeg al de goede raad van Nicke 'probeer in de sporen te gaan..'. Daar ging ik natuurlijk al neer bij de eerste afdaling. Lekker sterk. 'Leun naar voor!' 'Ja maar mijn hielen zitten niet vast!' Uiteindelijk had ik het principe toch door en kon ik de afdalingen toch zonder vallen voltooien, maar ne krak ben ik er zeker niet in. Dat wordt nog een probleem wanneer ze bij lo langlaufen van mij gaan verwachten..
Dan eten: ik heb mijn eerste 'julbord' al naar binnen gespeeld. Anders dan in België hebben de Zweden speciaal eten bij Kerstmis. Met speciaal klaargemaakte haring, slaatjes, vlees, brood en zoveel meer. Op kerstochtend eten ze hier 'risgrynsgröt': rijstpap met kaneel en suiker. Iets typisch wat iedere Zweed volgende dinsdag op zijn bord zal krijgen!


Nog een paar toetsen en spreekbeurten gehad op school en dan was het woensdag zover: kerstvakantie! Met een paar vriendinnen de stad ingetrokken om de laatste kerstcadeautjes te kopen, en dan naar Jenny's thuis om ons klaar te maken voor NIF-natta (NIF staat voor Nolaskolans Idrotts Förening -'Nolaskolans gymnastiekvereniging'). Een nachtje door volleyballen met als thema: film. Jep, we mochten ons dus verkleden, volgens een film naar keuze. Wij, met ons o zo sterk team, kozen voor Peter Pan en het was een succes want we kregen de eerste prijs voor 'best verklede team'. Goed dat we ergens sterk in waren, want zeker niet in het volleyballen in elk geval: iedere match verloren, maar we stonden er uiteindelijk voor de lol.

Ziezo, de update van mijn 'jullov' zal zeker ook nog volgen. Tot de volgende!

God jul och gott nytt år!!!

15:53 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

02-12-07

Det var en gång en fågel

December met zijn feestdagen, jawel het is zover! Alle 'adventsstakar' verlichten bijna ieder raampje in het typisch Zweedse huis: het aftellen naar kerstmis is dus begonnen! De kerstbomen staan op de meeste plaatsen ook, de kerstinkopen zijn voor de meesten al begonnen en de kerstman mag zijn werk beginnen doen. Overal lichtjes dus; de verlichting in het donker die ik ook zal mogen meemaken met Lucia. (Daarover zal ik meer schrijven als ik de dag zelf heb meegemaakt.)
Deze nacht heeft hier de eerste echte sneeuwstorm huisgehouden, met als resultaat een dikke 40 cm sneeuw. De skipistes zouden zeer binnenkort opengaan en ik kijk er heel erg naar uit! Ik heb mijn gastbroertje beloofd dat we straks nog een sneeuwballengevecht zouden houden, dus dat wordt een heus kamp in de sneeuw bouwen ;).
Gisteren hadden Nana (van Japan) en ik samen met onze junior counselors een peperkoekenhuis gebouwd (foto's volgen nog) voor een YFU-wedstrijd. Het was een heus geknutsel maar erg leuk om me mee bezig te houden. Hoewel ik denk dat er meer smarties door mijn slokdarm zijn gegaan dan er op het huis staan. In elk geval, ik denk niet dat we gaan winnen, want de spark die we erbij hadden gemaakt was bijna groter dan het huis en dus een beetje buiten proportie.. Lol hebben we wel gehad!
Ik hou me de laatste tijd veel bezig met de luie dingen: tv-kijken, pc, schrijven, lezen, maar ook 'gezonde' luie dingen zoals pilates en yoga. Daar probeer ik toch een deeltje van mijn dag aan te schenken om even mijn gedachten te laten zinken en mijn spieren te stretchen. Na de pilatesles van vorige week (die mijn gastmama Gunilla geeft) had ik nog steeds pijn in mijn rug, waarop ik haar vroeg of ze eens kon voelen hoezeer mijn spieren vastzaten (ze is massagetherapeute van beroep). Bij deze heb ik dus mogen profiteren van een geweldige massage + inbegrepen kraken van mijn ruggenwervel, maar het voelde uiteindelijk aangenaam :).
Op school gaat alles zijn gewone gangetje, toetsen hier en daar maar het valt allemaal reuze mee. Toch maar iedereen in België wiens examens gaan beginnen succes wensen! Ik duim voor jullie!

Nog even; voor zij die het lijstje met marginale Zweedstalige liedjes willen aanvullen: na Basshunters 'Boten Anna', nu ook 'Det var en gång en fågel' over een vogeltje dat Roger heet, wil spelen met zijn vriendjes en tragisch aan zijn einde moet komen door een kogel die hem in zijn maagje treft..

14:24 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |