20-12-07

Van Lucia tot NIF-natta: schoolbelevenissen

Hier ben ik weer eens met een update van de drukke decembermaand in Zweden.

Net zoals de (middelbare-)schoolgangers heb ik nu dus ook vakantie. En ik kan zeggen dat het een hele verlossing was voor mijn klasgenoten (we hebben namelijk geen huiswerk meer/ ik vond dat ze niet te klagen hadden zonder examens!) en ook voor mij want nu kan ik mijn serieuze slaaptekort -veroorzaakt door mijn wekker die iedere dag om 6u afloopt en afwezigheid van zin om 's avonds op tijd te gaan slapen, in combinatie met NIF-natta- eindelijk inhalen en in mijn beddeke blijven liggen tot mijn gebruikelijke 12u in het weekend. Wat de vakantie brengt valt nog wat af te wachten, maar in ieder geval Kerstavond met cadeaus en de hele familie die gaat samenkomen om eerder de komst van de Kerstman dan van Jezus te vieren. Verder hoop ik ook wat gesnowboard en meer sneeuw, want het kwik is hier weer boven nul gestegen en dat is nooit goed nieuws hier in de winter. Anneleen (zij zit in Örebro) komt me hier een weekje bezoeken in het hoge Norrland, eens kijken hoe het er hier uitziet en ook de hockey beleven! De rest valt nog te bekijken :).


Maar eens vertellen wat er allemaal is gebeurd sinds mijn vorige post. Zoals beloofd een verslagje over Santa Lucia: er was een meisje op school verkozen tot 'Lucia van het jaar' en kreeg dus kaarsen op haar hoofd en begeleidde een hele cohorde witgeklede meisjes (en ook jongens in dit geval, maar dat is niet gebruikelijk) met kaarsen in hun handen. De estetarna (degenen die kunstrichting gaan) maakten de sfeer af met Lucia-en kerstliedjes. En ze kunnen er wat van mag ik wel zeggen. Het was wel leuk eens mee te maken, die Lucia-traditie.


Tijdens de weekends heb ik me op de schaatsbaan hier in Bredbyn begeven: op hockeyschaatsen. Mijn balans was een beetje verdwenen omdat ik het zo gewoon ben op kunstschaatsen te gaan, maar het lukte nog wel. Maar toen mijn gastmama zei: 'ga je mee langlaufen?' dacht ik 'ja tuurlijk, lol een beetje schuifelen op ski's. Nou niks ook niet, anders dan bij ons gaat dat hier lekker sterk heuvelachtig op en neer. Ik kreeg al de goede raad van Nicke 'probeer in de sporen te gaan..'. Daar ging ik natuurlijk al neer bij de eerste afdaling. Lekker sterk. 'Leun naar voor!' 'Ja maar mijn hielen zitten niet vast!' Uiteindelijk had ik het principe toch door en kon ik de afdalingen toch zonder vallen voltooien, maar ne krak ben ik er zeker niet in. Dat wordt nog een probleem wanneer ze bij lo langlaufen van mij gaan verwachten..
Dan eten: ik heb mijn eerste 'julbord' al naar binnen gespeeld. Anders dan in België hebben de Zweden speciaal eten bij Kerstmis. Met speciaal klaargemaakte haring, slaatjes, vlees, brood en zoveel meer. Op kerstochtend eten ze hier 'risgrynsgröt': rijstpap met kaneel en suiker. Iets typisch wat iedere Zweed volgende dinsdag op zijn bord zal krijgen!


Nog een paar toetsen en spreekbeurten gehad op school en dan was het woensdag zover: kerstvakantie! Met een paar vriendinnen de stad ingetrokken om de laatste kerstcadeautjes te kopen, en dan naar Jenny's thuis om ons klaar te maken voor NIF-natta (NIF staat voor Nolaskolans Idrotts Förening -'Nolaskolans gymnastiekvereniging'). Een nachtje door volleyballen met als thema: film. Jep, we mochten ons dus verkleden, volgens een film naar keuze. Wij, met ons o zo sterk team, kozen voor Peter Pan en het was een succes want we kregen de eerste prijs voor 'best verklede team'. Goed dat we ergens sterk in waren, want zeker niet in het volleyballen in elk geval: iedere match verloren, maar we stonden er uiteindelijk voor de lol.

Ziezo, de update van mijn 'jullov' zal zeker ook nog volgen. Tot de volgende!

God jul och gott nytt år!!!

15:53 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Hola Annechien Ik wou dat ik meer tijd had , dan kon ik uw blog eens tegoei lezen...maar dat zal dan voor volgend jaar zijn. Ik veronderstel dat alles daar goed gaat?! Hier is alles dus goed. verder heb ik niet veel te vertellen... prettige feestdagen enz! voor u is het al zeker een witte kerst, voor mij zal het eerder een zonnige worden (of regen, aangezien dit het regenseizoen is). Tot de volgende! Geniet er nog van! Ik zit al zo goed als in de helft van mijn jaar, t gaat veel te snel. x

Gepost door: Hendrik | 21-12-07

Het gaat zoals Hendrik hier boven zegt veel te snel, december is gewoon praktisch voorbij en naar het schijnt gaat alles daarna supersnel!
Soit,ik wens je al het fijne toe met de kerstdagen en geniet van je sneeuw want ik ben er jaloers op !
Dikke smakkerd
Diana

Gepost door: Diana | 22-12-07

heeeeeeeeej chien!!!
hoe is het daar ???
hier is alles okeeee en het heeft ier in sint-truiden zelfs gesneeuwd dze week. Er lag 2 cm wauw wauw
ondertss hebbe ze ier ook es een soort van vervangregering gevormd ma bon :D
ik wens u heeeeeele fijne kerstdage enz en amuseert u goed en eet lekker :D:D
puss och kram
ingeborg

Gepost door: ingeborg | 23-12-07

A merry Christmas to you too!Ik heb net mijn eerste Amerikaanse kerst overleefd en amai, er leek echt geen einde aan te komen!! Absurd veel pakjes voor iedereen. Heb een hele dag niks anders gedaan dan gegeten en cadeautjes geopend, heus waar. En ja die extra kilo's gaan er toch ook weer af mogen hoor eens ik terug in Belgie ben... Kga strakjes broeken shoppen, aangezien ik gewoonweg niet meer in de mijnen kan... *blozende wangetjes*

Veel plezier nog daar!! En tot binnenkort!

Gelukkig nieuwjaar ook alvast!! xx

Gepost door: Lien | 26-12-07

Het Annechien !
Eerst en vooral wens ik je een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar! Ik zie dat Lien hier ook al een berichtje heeft geplaatst :) De kerstgekte in de Verenigde Staten is inderdaad ook gigantisch :) Maar ik heb er wel van genoten... Ik geniet echt van de sneeuw, ik probeer regelmatig te gaan wandelen met de hond en iedereen verklaart mij hier gek, maar het is gewoon zo mooi ! Super leuk dat Anneleen je komt bezoeken ! Ik wou dat ik ook eens naar Lien kon gaan, of dat zij naar hier kon komen... Doe veel groetjes aan Anneleen en geniet nog van Nieuwjaar !

Tot de volgende

x Liesbet x

Gepost door: Liesbet | 28-12-07

Dag Annechien,
We zijn een weekendje naar de Ardennen
geweest, maar dat zal je al wel gehoord
hebben van het thuisfront.
Wij willen je via deze weg een heel
gelukkig en plezant 2008 toewensen !
Dat je je Zweden-avontuur op een heel
fijne manier mag verderzetten en dan
... Geniet van de vakantie nu en heel
veel groetjes van
Mark, Karin, Pieter en Sofie uit
Rijmenam (zonder sneeuw)

Gepost door: Mark, Karin, Pieter en Sofie | 30-12-07

De commentaren zijn gesloten.