11-11-07

De winter is begonnen!

Wel, na mijn verblijf van drie maanden en al twee van de vier jaargetijden te hebben meegemaakt, is hier het derde seizoen komen aanzetten. De winter is er!
Niet zoveel later dan mijn terugkeer uit Stockholm, begon het vlokjes te dwarrelen. Heerlijk.. Hij kon een dag of drie blijven liggen, tot ik eergisteren op de bus zat en op de thermometer keek (dat staat hier op de bus waar je ook het uur kan aflezen): het was +1 graad. Daar geraak ik dan geïrriteerd van: als het koud moet zijn, dan maar ineens TEGOEI. Met dus als gevolg dat het begon te regenen omdat het vriespunt niet was bereikt en alle sneeuw 'försvann'. Na weer een gewone dag op school begon het weer te sneeuwen toen ik op de bus stond te wachten (het was toen al donker; ongeveer kwart voor 4). Mijn gelukzaligheid kwam weer naar boven, en des te meer deze ochtend toen ik wakker werd en zag dat er aan ons sneeuwtapijt serieus was bijgeweven.
Ingrid en ik hadden een tv avond gehouden bij mijn thuis (maar even profiteren van de rust als je gastouders niet thuis zijn) met 'massor godis och chips' (massa's snoep en chips) en jawel: Kriek en Duvel! Ingrid was in elk geval wel voor Kriek te vinden, Duvel was niet helemaal haar ding. Maar in elk geval hebben we weer eens lol gehad met 'Freaky Friday'.
Toen Ingrid deze ochtend met de auto moest vertrekken (jawel, ze beginnen hier allemaal vroegtijdig met hun rijbewijs), moest ze een hele weg door de sneeuw banen voor ze op de gewone weg was. De missie was toch geslaagd.
Vandaag is het hier 'Farsdag' (vaderdag) - en iets minder leuk bij jullie Wapenstilstand. De hele familie was bijeen gekomen in het 'Gammalfolkhus' (oudevolkhuis :D) om Morfar te vieren. Jajamän, ik werd helemaal overdonderd door het grote aantal 'släktingar' waar mijn gastfamilie mee verbonden is. Een gigantisch sneeuwballengevecht moest er dan ook van komen. Iedereen deed mee en mijn gastbroertje Jesper beschouwde zich als winnaar (niemand die hem durft tegenspreken natuurlijk; de jongste van de familie moet toch ergens gelijk in kunnen krijgen). Deze avond werd mij dus de 'spark' geïntroduceerd, of zoals Nicke het zei: 'That is what we call in Swedish "A Kick"'. Ik had het nooit gezien, maar het is dus zoiets al een step op sneeuw. Lol verzekerd, want voor mij was er niet zoveel mogelijkheid om te remmen, met als gevolg dat het wel wat rare bewegingen veroorzaakte.
Veel meer heb ik niet te vertellen; mijn eerste sneeuwavonturen waren wel voldoende tot hier toe vermoed ik. Vi syns väl!

18:06 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

02-11-07

Stockholmsresan

Hier zit ik weer na 4 dagen Stockholm. Ik mis het al ongelooflijk eigenlijk, het is een geweldige stad met enorm veel charme en een beetje 'zuiders getint', kan ik wel zeggen. Hier in Norrland zijn ze niet zo voorstanders voor Stockholm over het algemeen; dan zal ik maar uitzondering op de regel worden zeker..
De eerste dag zijn we met de vrachtwagen (jawel) afgezakt naar de grootstad. Dat was al een ervaring op zich eigenlijk. De vrachtwagenchauffeur werkt voor de firma 'Sidensjöhus' (Sidensjöhuis) en vervoert iedere week een huis van Norrland naar Stockholm met de truck. Was ik blij dat er een bed was in die vrachtwagen, kon ik mijn slaaptekort toch even inhalen voordat ik er aankwam.
Rond half 3 kwamen Lisanne en ik aan in 'Slussen' waar de jeugdherberg (een boot) lag in de haven daar. Het lag op de perfecte plaats eigenlijk; in het midden van Stockholm zodat je overal snel bent, ook aan een metrostation enzo dus voor ons geen betere plaats in te denken. De kamers waren wel heel erg klein, maar het diende enkel om in te slapen dus het viel al bij al nog mee. We konden de kamerindeling niet kiezen. Zo erg was het niet; ik sliep bij Nana van Japan, Katrina van Australië en een meisje van Duitsland op de kamer. Schitterend om weer al die verschillende talen te horen. Iedereen moest weer zijn Engels boven halen (niet iedereen stond al even ver met zijn Zweeds) en het was zalig om andere mensen weer beter te leren kennen. Ik ben weer heel fier op mezelf want ik heb weer een evolutie in de goede richting gemaakt; Duits verstaan en een beetje praten - Duits helemaal verleren - Duits verstaan (en eigenlijk niet kunnen praten want ik mix het met Zweeds, maar allez verstaan is ook al iets). Ik heb mezelf ook een beetje ondergedompeld in het Spaans maar daar gaat het vanzelfsprekend niet zo goed mee :d. Laten we het toch maar bij Zweeds houden voor nu.
We hebben de Stockholmse Djurgården bezocht en waren weer eens als kleine kindjes onder de indruk van alle mogelijke diertjes van de wereld. Schitterend natuurlijk. De Gamla Stan mocht natuurlijk niet ontbreken (met zijn zuiderse straatjes) en was heel erg charmerend. De verwisseling van de wacht aan de 'Kungliga Slottet' was ook wel indrukwekkend (en evenzeer lachwekkend eigenlijk). Het Vasamuseet: het schip dat in de 17e eeuw na 5 minuten al de bodem van de haven indonderde en ze de vorig eeuw weer boven het water konden halen. Ik vond het vrij indrukwekkend, maarja ik hou dan ook van geschiedenis. Het leukste was natuurlijk het SHOPPEN. Anneleen en ik hebben ons eens goed laten gaan in de Stockholmse winkelstraat en gallerij. We hebben ons ook op de lekkerste muffins ooit gestort! En gezellig zitten bijpraten in een van de Zweedse coffeehouses (niet coffeeshop zoals sommigen wel eens kunnen denken) met een enorm charmante verkoper, ik zal hem nooit vergeten (en nu vind ik het wat jammer dat ik geen foto van hem heb genomen). Het was erg leuk om bij te praten en te weten hoe het 600 km bij mij vandaan eraan toe kan gaan. En natuurlijk geweldig om weer eens de ongelooflijk leuke Vlaamse spraak de vrije loop te laten gaan, tot de dialectische uitpraken toe.
Gisteren heb ik Ingeborg kunnen treffen! Geweldig om bij te praten over hoe het nu in Sint-Truiden eraan toe gaat (niet zo anders blijkbaar) en vooral gewoon om als anders met elkaar om te gaan. Het afscheid leek net zo van 'tot de volgende'! Nou, nog een 8 maanden wachten dan.. maar het was echt leuk!
De avonden spendeerden we op de boot, bijpraten en luisteren naar allerlei verschillende talen en ook wat bijleren, of in het restaurant (waar we dan eigenlijk hetzelfde deden). Ik heb er ongelooflijk van genoten en ben onmiddelijk verliefd geworden op de Zweedse hoofdstad; ik hoop dat ik nog zo veel mogelijk Zweedse steden mag ontdekken!

17:04 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |