02-11-07

Stockholmsresan

Hier zit ik weer na 4 dagen Stockholm. Ik mis het al ongelooflijk eigenlijk, het is een geweldige stad met enorm veel charme en een beetje 'zuiders getint', kan ik wel zeggen. Hier in Norrland zijn ze niet zo voorstanders voor Stockholm over het algemeen; dan zal ik maar uitzondering op de regel worden zeker..
De eerste dag zijn we met de vrachtwagen (jawel) afgezakt naar de grootstad. Dat was al een ervaring op zich eigenlijk. De vrachtwagenchauffeur werkt voor de firma 'Sidensjöhus' (Sidensjöhuis) en vervoert iedere week een huis van Norrland naar Stockholm met de truck. Was ik blij dat er een bed was in die vrachtwagen, kon ik mijn slaaptekort toch even inhalen voordat ik er aankwam.
Rond half 3 kwamen Lisanne en ik aan in 'Slussen' waar de jeugdherberg (een boot) lag in de haven daar. Het lag op de perfecte plaats eigenlijk; in het midden van Stockholm zodat je overal snel bent, ook aan een metrostation enzo dus voor ons geen betere plaats in te denken. De kamers waren wel heel erg klein, maar het diende enkel om in te slapen dus het viel al bij al nog mee. We konden de kamerindeling niet kiezen. Zo erg was het niet; ik sliep bij Nana van Japan, Katrina van Australië en een meisje van Duitsland op de kamer. Schitterend om weer al die verschillende talen te horen. Iedereen moest weer zijn Engels boven halen (niet iedereen stond al even ver met zijn Zweeds) en het was zalig om andere mensen weer beter te leren kennen. Ik ben weer heel fier op mezelf want ik heb weer een evolutie in de goede richting gemaakt; Duits verstaan en een beetje praten - Duits helemaal verleren - Duits verstaan (en eigenlijk niet kunnen praten want ik mix het met Zweeds, maar allez verstaan is ook al iets). Ik heb mezelf ook een beetje ondergedompeld in het Spaans maar daar gaat het vanzelfsprekend niet zo goed mee :d. Laten we het toch maar bij Zweeds houden voor nu.
We hebben de Stockholmse Djurgården bezocht en waren weer eens als kleine kindjes onder de indruk van alle mogelijke diertjes van de wereld. Schitterend natuurlijk. De Gamla Stan mocht natuurlijk niet ontbreken (met zijn zuiderse straatjes) en was heel erg charmerend. De verwisseling van de wacht aan de 'Kungliga Slottet' was ook wel indrukwekkend (en evenzeer lachwekkend eigenlijk). Het Vasamuseet: het schip dat in de 17e eeuw na 5 minuten al de bodem van de haven indonderde en ze de vorig eeuw weer boven het water konden halen. Ik vond het vrij indrukwekkend, maarja ik hou dan ook van geschiedenis. Het leukste was natuurlijk het SHOPPEN. Anneleen en ik hebben ons eens goed laten gaan in de Stockholmse winkelstraat en gallerij. We hebben ons ook op de lekkerste muffins ooit gestort! En gezellig zitten bijpraten in een van de Zweedse coffeehouses (niet coffeeshop zoals sommigen wel eens kunnen denken) met een enorm charmante verkoper, ik zal hem nooit vergeten (en nu vind ik het wat jammer dat ik geen foto van hem heb genomen). Het was erg leuk om bij te praten en te weten hoe het 600 km bij mij vandaan eraan toe kan gaan. En natuurlijk geweldig om weer eens de ongelooflijk leuke Vlaamse spraak de vrije loop te laten gaan, tot de dialectische uitpraken toe.
Gisteren heb ik Ingeborg kunnen treffen! Geweldig om bij te praten over hoe het nu in Sint-Truiden eraan toe gaat (niet zo anders blijkbaar) en vooral gewoon om als anders met elkaar om te gaan. Het afscheid leek net zo van 'tot de volgende'! Nou, nog een 8 maanden wachten dan.. maar het was echt leuk!
De avonden spendeerden we op de boot, bijpraten en luisteren naar allerlei verschillende talen en ook wat bijleren, of in het restaurant (waar we dan eigenlijk hetzelfde deden). Ik heb er ongelooflijk van genoten en ben onmiddelijk verliefd geworden op de Zweedse hoofdstad; ik hoop dat ik nog zo veel mogelijk Zweedse steden mag ontdekken!

17:04 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

hej! twas zeeeeeeeeer fijn om u te zien chien ;)
amuseert u nog in zweden en geniet van de sneeuw!!

Gepost door: ingeborg | 04-11-07

<3 Stockholm is inderdaad héél mooi, ik ben er verliefd op geworden. Goh, zalig!
Als ik volgend jaar een gaatje in mijn drukheid ga vinden zal ik zeker een zweedse cursus volgen : )
Dikke zoen het ga je goed!
Groetjes vanuit de andere kant van de wereld

Gepost door: Diana | 07-11-07

De commentaren zijn gesloten.