15-10-07

Men ja men

Deeeeeee winterse toets is hier helemaal aan Norrland toegevoegd; donderdagavond op de bus (het was al donker) keek ik uit de voorruit van de bus en dacht 'Hé seg wat valt die regen vreemd..' Sneeuw dus :]! Kajsa en ik stormden als kleine kindjes van de bus in onze vreugde om de winter die als maar dichter en dichterbij komt. Mijn snowboard staat me nog altijd aan te staren op mijn kamer: 'nog even wachten, de dikke hopen sneeuw zullen er snel genoeg zijn.' In de tussentijd laat ik het nog maar even als versiering op mijn kamer staan. Het heeft ondertussen alweer geregend en het is nu 10 (jawel warm!) graden, dus de witte laag is verdwenen. Maar ze hebben mij verzekerd dat ze snel genoeg weer terug zal zijn. Ik ben benieuwd!
Verder heb ik me voor het eerst in het Zweedse uitgaansleven gestort. Jawel; naar de discotheek, maar eerst 'förfest' omdat alles in de disco veel te duur is om te drinken. Dus kom je in die discotheek en zie je overal strontbezopen Zweden om je heen (anders is uitgaan toch helemaal geen fun :s). Volgens mij waren ik, Rebecka, Ingrid en Jennifer zowat de enige nuchteren die er rondhingen. Maar we hebben ons geamuseerd, en ook de Zweedse dj heeft klassiekers zoals de Spice Girls niet uit zijn playlist gebannen. Lol alom.
Zaterdag vond er 'öppethus' plaats op school. Dus iedereen naar school, en omdat ik in het begin van het jaar had beslist om als individuele keuze dans te doen op school, werden wij verplicht een 'dansuppvisning' te geven. Voor alle schoolgangers + -bezoekers. Ik dus heel nerveus (ik dans altijd op mijn sokken en we moesten schoenen aandoen met als gevolg; ik kon niet 'snurra' (draaien)). Maar het is toch allemaal mooi gelukt! Verder nog getekend tijdens Historia en daarna met de familie naar 'Paradisbadet'. Een Centerparks-achtig zwembad hier in Övik, echt zalig! En ik heb voor de eerste keer sinds ik hier ben de 'bastu' (sauna) mogen betreden daar, zalig. Woensdag gaan we zwemmen met school, dus dan kunnen we daar ook nog een beetje relaxen.
Op school krijg ik ondertussen af en toe te horen 'Jag gillar din klädstil' (ik hou van jouw kledingsstijl). Als ik vraag waarom (ik voel me niet zo anders) zeggen ze; iedereen is zo saai, alles in zwart, wit en grijs. En als ik dan rondkijk moet ik zeggen dat het zo is. Ik loop altijd rond in mijn gele winterjas, paarse/groene muts en nog een of andere kleur van broek of rok. Anders ben ik dus wel :).
Morgen krijg ik hopelijk mijn 'tyg' (stof) om eindelijk mijn broek te stikken. Ik kijk er al naar uit!
Men ha det bra allihopa!

13:16 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-07

#2

Maandagmiddag op school; jawel in de les, maar we hebben een groepswerk en de rest van de groep is aan het samenvatten. Aangezien het over 'het verschil in mannelijke en vrouwelijke spraak' gaat, heb ik over het algemeen niet zo veel te doen (helpen kan ik toch niet echt, het gaat immers niet over alledaagse spraak). Denk niet dat ik niets heb gedaan; ik vond de anatomische uitleg. Het was al een hel op zich om die vakkundige taal om te zetten naar het Engels. Nu zitten zij in de hel om het te vertalen naar Zweeds :). Maar in elk geval; met mijn Zweeds gaat het goed en ja, met mezelf ook.
Het kwik schommelt hier nu meestal rond de 5 graden overdag. Als het mooi weer is, is het hier echt prachtig om buiten te komen. Ik ben normaal geen herfstpersoon, maar als je hier 's ochtends buiten komt om naar school te vertrekken en uit het raampje van de bus kijkt, is het bijna betoverend. De bus passeert verschillende meren. De wolken blijven er dan boven hangen, je krijgt zin om erop te gaan lopen. Dat gecombineerd met de mooie roze ochtendlucht die hier dan te zien is.. een pracht. De bomen hebben nu ook allerlei kleuren, dat maakt het nog mooier.
Het is niet altijd zo mooi (zoals bv dit weekend), want het kan hier ook behoorlijk herfstig zijn, met de daarbij horende grijze lucht en mist (daar hou ik dan weer minder van).
Mijn klas is nog steeds hard aan het 'jobben' hier. Zo meteen begint de volgende les 10 minuten vroeger omdat we naar de tekenfilm 'the Prince of Egypt' gaan kijken (we zijn dan ook over de verschillende godsdiensten aan het leren -> Jodendom). Hier ben ik heel blij om want ik hou van tekenfilms :D, wat ga ik terug in de tijd. Ik denk dat ik een van de volgende dagen maar eens naar een Zweedse klassieker ga kijken waar ik de naam alweer van vergeten ben. Benieuwd of ik zal kunnen volgen..
Verder amuseer ik mij heel goed met mijn gastfamilie en vrienden hier. Dus alles jättebra med mig.
Nu slutar vi, alltså jag måsta säga 'hej då, puss och kram och vi ses!'

12:42 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |