29-09-07

Vecka 7

Welja, alles gaat hier eigenlijk zijn gewonge gangetje. Vorige week was wel een specialleke met mijn verjaardag natuurlijk. Ik heb het eigenlijk vrij zwaar gehad; zonder familie en vrienden 18 worden. Maar op donderdag had ik dan toch de klik kunnen maken dat ik van mijn dag moest genieten. En het begon al beter dan ik ooit had durven dromen; 6:00u 's ochtends komt mijn gastfamilie al 'grattis på födelsedagen'-zingend binnen, met een verjaardagstaart, ballonnen en natuurlijk cadeautjes. De taart was overheerlijk, met daarbij het gebruikelijke Zweedse saft. Dan was het cadeautjestijd; boxen voor mijn iPod van Kajsa (ben ik overgelukkig mee), snoep en typische Zweedse dingetjes (vlaggetjes, een knuffeltje (eland natuurlijk) en een kaartspel met foto's van Zweden). Daar zat ik, een ongeloofelijke out-of-bed-look en half geopende oogjes, toen plots een snowboard binnengewandeld kwam. Ja, het enige wat ik kon uitbrengen was 'Vad?' en 5 minuten stilte. Ik ben dus nu eigenaar van een spliksplinternieuw snowboard met bindingen (Niet denken dat ze er enorm veel geld aan uitgegeven hebben, want dan had ik me behoorlijk op mijn ongemak gevoeld.. maar een buurvrouw hier had dat gewonnen met een wedstrijd en zou nooit op een snowboard staan. Ze wou er vanaf en heeft het gewoon verkocht voor 400 kr :D (+/- €40). Maar dat maakt mij totaal niet uit, ik ga me uitleven!). Nu nog de botten natuurlijk en laat de sneeuw dan maar komen!
Op school werd ik overstelpt met verjaardagsknuffels en 'grattis', en de klas heeft voor mij gezongen, lief toch.. Na deze zware schooldag toch alweer (huh?) hadden de vriendinnen een 'Annechien-is-18'-feestje georganiseerd. Een girlsavondje met meidenpraat en tv, en weeral een verjaardagstaart voor mij :). Het was heel erg leuk!
Voor de rest heb ik niet zoveel nieuws te vertellen; hier naar de bioscoop gegaan (gigantisch duur; 85 kr (€8,5) :O) en mijn gebruikelijke hobby's voortgezet. Gisteren heb ik Bredbyn op z'n levendigs gezien; er blijkt een maandelijks feest te zijn hier, waar ik mijn eerste editie van heb bijgewoond. Ik heb mijn avond tussen dronken midlife-Bredbyninwoners doorgebracht. En voor het eerst bier gedronken sinds ik hier ben, wat hier toch een hele ervaring blijkt te zijn als je dat in het openbaar doet (waaauw). Maar ik heb me kostelijk geamuseerd. Omdat de meesten te zat waren en bijgevolg Zweeds tegen mij spraken, moest ik Zweeds terugpraten. Er was gewoon geen andere communicatiemogelijkheid. Daardoor waren ze compleet onder de indruk van mijn Zweedse kunskap, en ikzelf ook wel een beetje want ik heb meer dan 2 uur enkel Zweeds gesproken. 'Hoelang was je hier nu?' '7 weken' 'en waarom spreek je nu al Zweeds?' 'Ingen Aning :D (geen idee)'. In elk geval; ik maak het hier heel goed, heb schitterend weer, geen wolkje aan de lucht (itt tot België) en maak me stilletjes klaar voor de winter!
Puss och kram och vi ses!

16:20 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-09-07

Update

Wel, omdat er toch maar weer 2 weken verstreken zijn, heb ik besloten maar eens een updateje te geven van wat er allemaal gebeurd is.
Vorige week verliep heel gewoontjes, al mijn hobby's voor een jaar opgebouwd (hopelijk kan ik ze volhouden). Maandag streetfunk, dinsdag aerobics, woensdag fitness, donderdag Kvalster (folkband), vrijdag gospelkoor. Ja ik weet het, de raarste combinatie van hobby's ooit, maar je moet toch een speciaal leven opbouwen :).
In het weekend was ik dan van mening wat typische dingen hier te ontdekken; zoals de jaarlijkse Dansmaran (marathon). Foxtrot, swing en andere varianten, nooit gedaan maar nu wel ervaren. Plakkerige Zweden die zweten (hehe) en je ten dans komen vragen en heel close en passioneel dansen. Zweden zijn koude mensen; nou, dus niet altijd.
Deze week verliep vrijwel hetzelfde. Op vrijdag was ik uitgenodigd op een filmavond bij een vriendin uit mijn klas. Met 6 meisjes hebben we dan naar zo ongeveer de slechtste film sinds mensenheugnis gekeken, waarna ik even in slaap was gevallen en weer wakker werd door mijn eigen snurkje. 'Step Up' heb ik weer met volle aandacht kunnen volgen, om dan tegen een uur of half 3 's nachts afscheid te nemen en samen met Jenny en Malin naar 1 van de 4 (?) huizen van Jenny's ouders te rijden. In het midden van de nacht werd ik daar dan nog rondgeleid tot aan de zee (het was dan ook een sommarstuga) en uiteindelijk maar te beslissen om te gaan slapen. Lang geleden dat ik nog zoveel slaap nodig had...
Verder weer gewoon thuis, en met vol enthousiasme aan het wachten op november en de sneeuw. Het begint hier ook al aardig af te koelen en ze voorspellen een koude winter. Ik hoop dat het op z'n minst nog een beetje doenbaar zal blijven :)

17:57 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-09-07

De septembermaand

Ja, de septembermaand is van start gegaan; het is ook te merken dat het weer zijn ommekeer maakt. Hier vriest het al 3 nachten (het schijnt hier ook niet gebruikelijk te zijn, maarja, ik zit dan ook op 300 km van de noordpoolcirkel). Het is al anderhalf uur sneller donker dan vorige week, dus ik vermoed dat ik snel genoeg in een donkere wereld zal leven.
Nu, op school begint alles een beetje meer gewoon te worden, en het meest van de lessen kan ik begrijpen (beter dan de gewone conversaties eigenlijk).
Ik heb ook leren werken met het bussysteem hier. En ik haat het, en ik beloof nu al dat ik nooit meer ga klagen over de S2!
Dit weekend Barnens Dag bezocht, de jaarlijkse kermis in Övik. Het is hier de belevenis van het jaar zo blijkt; de eerste keer voor het 14 jarige schoolgaande volk om zich eens goed te bezatten, en dat nog wel op een illegale manier! Foeifoei. Ik vond het wel vrij hilarisch. Alle moeite van de wereld moeten doen om aan alcohol te geraken, en dan wanneer je het gaat zoeken het niet meer terugvinden.. De Zweden en drank: dikke vriendjes.
Veel meer heb ik voorlopig niet te vertellen. Ik zal eens wat meer foto's maken en posten, o.a. van de school enzo, het is toch wel een bezienswaardigheidje :)
Tot de volgende!
Oja, het jachtseizoen gaat morgen van start :O. Beren en elanden allihop!

22:02 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |