24-08-07

Schoolgaan in Zweden

Ja, ik heb er nu 2 dagen opzitten in Nolaskolan in Övik. Een ervaring is het wel. Ik wist niet hoe mijn schema er ging uitzien (ik zou een mix krijgen van allerlei richtingen), wist niet wat mijn klas wat etc. Enkel dat ik in lokaal 216 moest zijn. Dus daar was ik, om 10 over 8, nipt op tijd dus aangezien de bus te laat was (die ik trouwens om 20 voor iedere ochtend in de week zal nemen) en ik me in 3 minuten naar daar heb moeten reppen. Ik word in de klas SPMITK3a (social science) gedropt. Totaal nerveus enzo, versta de eerste les nog net. Na de les wordt ik meteen rondgeleid door een klasgenoot (Gulal) en krijg een locker toegewezen. Moet ik nog wat aan wennen... Verder, om 11u had ik lunch (krijgen we op school) met de anderen van de klas, en daarna weer les. Tegen die tijd had ik al een overload in mijn hoofd; barstende hoofdpijn van dat overtollig Zweeds. Ik ben de rector van social science gaan opzoeken na deze les om wat meer over mijn schema te weten te komen. Van haar mocht ik de volgende les wel missen (ik zou in de toekomst die les toch niet hebben) en had om 14u een afspraak met de rector van het kunstprogramma. Hij vertelde me meer over mijn schema; vrije keuze is dans! Daar heb ik vandaag al van mogen proeven. Ik had me voorbereid op jazz, hiphop of iets dergelijks. Neen. Ballet. Ik was al bij al niet de enige zonder ervaring dus daar was ik blij om. Verder zal ik -als de rest van de klas een taal heeft of samhällskunskap (vraag me niet wat het is) en projektarbete heeft- in de klas Mode & Design mijn plaatsje krijgen om aan kleding te werken (jihoe). Waarschijnlijk komt er ergens nog een les piano bij op donderdag, maar dat is nog een beetje afwachten of het kan. Dat is het voorrecht van een reeds afgestudeerde uitwisselingsstudent te zijn... je krijgt je eigen schema. Tot zover mijn eerste schooldag, die eindigde met barstende koppijn en grote vermoeidheid, wat uitdraaide op 2u slaap in de avond en een dipje. Maar het dipje verdween door slaap, evenals de hoofdpijn.
Vandaag ging het beter, geen hoofdpijn, vermoeiende balletles maar kom. Ik werd fijn ontvangen in de tweede les door de klas: geschiedenis. De verlichting blijkt bij hun plaats gevonden te hebben in de 20e eeuw en Jeanne d'Arc, wie is dat nu? Ik kreeg te horen 'You have a big brain.' Nouja, ik heb geschiedenis gehad. Ben benieuwd hoe dat hier verder zal gaan... Van psychologie heb ik niet zo veel begrepen vandaag (verdorie, geen alledaagse termen) dus daar zat ik maar wat in mijn ordbok te bladeren. Dat was alweer het eind van de schooldag. Daarna met 2 meisjes van de klas en Kajsa en wat vrienden Övik tha city ingetrokken om wat nodige dingen bijeen te scharrelen, en daarna je bus te missen en een uur te wachten, en daarna een halfuur op de bus zitten om dan te beseffen dat je op de verkeerde bus zit. We hoorden thuis te zijn om 17u, we waren er om 20u. Nou, kan iedereen overkomen blijkbaar...

Nu, zijn er verschillen tussen school hier en school in België? JA! Hoogst onregelmatige uren, soms eens 2u les, soms een halfuur, soms een gat van een uur tussen de lessen... Maar lunch kunnen we eten om de tijd te doden, rondhangen op school in de zetels, poolen op school, kickeren, we hebben zelfs een snackbar :s (als de dus honger hebt in de les, loop je gewoon naar buiten, koop je eten en eet je het lekker in de klas op). GSM in de les, babbelen, met je MP3 in je oor... Ja, het Zweedse schoolleven. Als ik hen vertel over mijn schooltijd in België stellen ze zich meteen een gevangenis voor. Iedereen wordt hier trouwens aangesproken met de voornaam, het is raar...

Nuja, veel meer heb ik niet te vertellen, ik heb hier dan ook nog maar 2 dagen schoolervaring, en er zal nog veel bijkomen...

Doei, tot mijn volgende nieuwspostje!

22:24 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

17-08-07

(inademen) Jah

Ja seg, het is me hier wat. Deze mensen zijn misschien zowat de sportiefste in de wereld; Gunilla gaat iedere ochtend zwemmen in de rivier, geeft les in aerobics, pilates (iets gelijk yoga (jawel Anneleen)) en de rest van de familie is zo hard into football. En die kijken hier keiveel sport op tv (ben ik blij dat dat altijd bij de buurman gebeurt). Maar ik denk dat ze hier veel chiller leven dan in het zuiden van zweden. Die hebben hier constant een vakantiegevoel ofzo, alles te voet (op blote voeten zelfs), de rivier hier etc. En de bungalowhuisjes natuurlijk he. Ik ga meteen mijn foto's uploaden dus die gaan ook te zien zijn, van mijn 'Anna testar vattenskidor' belevenis, en van de goed gelukte prestatie van de rest van de familie. Ik verlaat dit land niet voor ik het kan!
Kramar

Anna

11:41 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-08-07

Aangekomen

Ja, hier ben ik dan in Bredbyn, over een weekje schoolganger in Örnsköldsvik = [eucheulfiek] oftewel hier genaamd: Övik. Supergezellig huisje en fijne familie zo blijkt, ik hoop dat we vele leuke momenten kunnen delen natuurlijk.
Nja, gisteren toegekomen na een reis van 6uur of iets langer met trein en bus. Al gaan zwemmen in de rivier hier en natuurlijk daarna een warm bad van 40 graden (ja warm, maarja). Ik hoop dat het hier allemaal snel zal loslopen enzo, het is allemaal wat onwennig, maar daar hoop ik natuurlijk op dat het wennen snel gebeurt.
Meer heb ik eigenlijk niet te vertellen, tot zover dus mijn korte arrival-berichtje. Tot de volgende!

11:58 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

09-08-07

Jawel; noll

Vandaag is het zover; straks stap ik op het vliegtuig en zie ik dit alles niet meer voor een jaar en zal ik mij in een nieuwe omgeving bevinden. Mijn zenuwen stijgen momenteel wel ten top, de emoties straks waarschijnlijk ook. Ik zal jullie allemaal ongelooflijk hard missen! Maar ik zal brieven sturen en kaartjes schrijven en mailtjes verzenden zoveel als ik kan, en hier zoveel mogelijk in het algemeen achter laten. Maar ik verwacht ook berichtjes terug hé =). Mijn volgende berichtje zal komen vanuit Bredbyn!

Doei! 

14:20 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-08-07

Tre

Nog 3 dagen, en volop de laatste dingen kopen en de valies beginnen in te pakken. Het is vreselijk (ik zit nu al aan 30 kilo en er moet nog een deel bij, dus dat wordt kleren skippen want only 20 kilos is allowed). De eerste foto's van mijn gastgezin zijn te vinden bij de link naar mijn foto's (hier rechts ergens) en het zijn erg avontuurlijke mensen (maar dat kunnen jullie er wel uit opmaken waarschijnlijk). Ik zal hier nog wel een laatste post doen voor ik vertrek, wat niet lang meer is!Doei!

12:22 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |