09-06-08

För jag har tagit studenten! Fy fan vad jag är bra!

Even een kort berichtje.

Eerst even beginnen met het volgende: we hebben hier al een dikke twee weken schitterend weer, met zelfs vorige donderdag het warmst in heel Europa in Övik! 32,5 stond er toen op de thermometer. Jawel, daarom zit je zo hoog in het noorden ;-). Het is hier trouwens prachtig: het wordt niet meer donker nu. 's Nachts kan je nog altijd rondrijden zonder lichten in feite (maar dat doen ze uiteindelijk niet..). Bijna midsommar, dat wordt ook leuk!

Wel, we kunnen dus officiëel zeggen dat ik voor de tweede keer ben afgestudeerd. 'Studenten' hier in Sverige. Het was echt een geweldige belevenis! Eerst champagneontbijt met de hele klas, en daarna de laatste klasfoto maken. Er was een soort afscheidsceremonie in de aula van de school, waarna alle studenten in hun witte kleren en witte mutsen naar buiten mochten springen en zingen van 'för vi har tagit studenteeeen, fy fan vad vi är bra!' Ieders familie was verzameld op het plein voor de school.. het was een beetje moeilijk om mijn gastfamilie te vinden. Iedere student had een plakaat met foto's op van de kindertijd, wel de mijne zag er wat anders uit: de Belgische en Zweedse vlag verenigd met in het groot 'Annechien Almighty'. Nou leuk was het wel :D. Toen ik mijn familie had gevonden, werd ik overstelpt met studentpresenter van de hele familie; knuffeltjes rond mijn nek, ballonnen, zweedse vlaggen.. het was een beetje warm, vooral in die hitte van vorige donderdag. We hadden een aanhangwagen versierd en daarmee door de hele stad 'gecruised' en gezongen. Nicke wachtte me weer op en we reden naar Kornsjö om mijn en Stina's student te vieren met de hele familie. Later in de avond was het fuiven onder alle studenten!

Vrijdag was een rustdag (de meesten hadden dat wel nodig neem ik aan) en op zaterdag maakte iedereen zich klaar voor het bal. Ik voelde me allesbehalve 'ik' in dat balkleed. Superveel make-up, speciale kapsels.. velen waren niet eens te herkennen! Alle afgestudeerden verzamelden op een pleintje buiten de grote zaal in Övik, nadat iedereen met luxe-auto's tot daar werd gebracht. Een massa volk stond toe te kijken hoe iedereen zich had opgemaakt voor deze gelegenheid. Eens binnen was het diner en dans (wals en foxtrot, daar was ik nu niet bepaald zo goed in, dus ik heb me meer bezig gehouden met het afscheid nemen van bepaalde mensen). Het was wel eens leuk en vooral speciaal om je zo op te maken voor zo'n gelegenheid, en zeker de moeite waard!

Zo kort was dit nu ook weer niet... maar in elk geval; waarschijnlijk was dit mijn laatste postje. Ik heb nu niet meer zoveel tijd over hier. Wat later vandaag komt Mirka van Duitsland me hier 3 dagen bezoeken. Ik ga waarschijnlijk nog wat rondreisjes maken hier met de gastfamilie en afscheid nemen van vrienden.

We zien elkaar snel!

 

14:13 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-05-08

Weer wat later...

Dag beste Belgen (die me nogal getreiterd hebben met de warme temperaturen in België),

Ik moet zeggen dat ik het hier nog niet zo slecht heb gehad met het weer. Het was precies of het weer mijn blog had gelezen toen ik zei dat ik de sneeuw beu was, want al snel begon alles te smelten. Op 1 week was bijna alles weg. Van minusgrader naar +15/+20! Allez, nu is het wel weer wat minder met tussen de 5 en 10, maar de zon schijnt toch dus ik klaag nog niet zo erg. Ik wil nog even zeggen dat het hier nu niet meer donker wordt! Er is altijd nog wel licht, en het is nog een maand te gaan tot midzomer dus ik ben heel erg benieuwd!

Wat is er nog zoal gebeurd.. ik kan niet echt op veel komen. Het gewone leven ging hier ook voort. We hebben een Re-entrykamp gehad met alle uitwisselingsstudenten op Barnens Ö. Het was erg fijn! En leuk om te horen hoe iedereen zelfs een dialect had gekregen in zijn Zweeds. We hebben echt veel lol gehad, veel bijgepraat en vanalle afspraken gemaakt; zoals onze sofa's ten dienste gesteld van ons toekomstige couchsurfers! Iedereen heeft een yearbook gekregen met alle contactadressen van alle studenten en natuurlijk kregen we de kans om aan ieder een klein (of groot) tekstje te schrijven.

Ja het vervoer was voor ons niet zo goed geregeld. De dag dat we naar huis zouden gaan, kwam de bus die voor ons geboekt was niet opdagen, waardoor we de gewone bus moesten nemen die om half 4 kwam. Jawel, ik zou de bus nemen om half 3. 2 Studenten misten hun trein NIET. 11 van ons mochten blijven overnachten in Stockholm. Ik vond het niet erg, nog wat meer reizen en babbelen met vrienden is altijd leuk :) De dag erna sprongen Lisanne en ik dan de bus en trein op weer naar Övik.. Goed aangekomen!

Op school wat de laatste schoolwerkjes afgewerkt en aan mijn balkleed gewerkt in full fart in de spurt naar Stockholm toe! Een Stockholmsreisje met de klas. Wat excursies (niet zo erg serieus) en vooral veel rondlopen in de stad en shoppen! God wat mis ik dat soms.. We overnachtten in een jeugdherberg en sprongen 's ochtends weer snel ons bed uit om ons ontbijt te gaan kopen. We hadden wel echt strontweer, dus dat zat tegen. De laatste avond was het Rix FM festival; Rix is wat vergelijkbaar met Radio Donna. Dus yes voor de Zweedse pophits, die allemaal mee zijn geweest in Melodifestivalen (voorrondes eurovisie). Erg genoeg kon ik ze zelfs meezingen :D. En als buitenlandse acts; Jasom Mraz en Kate Ryan (jawel - ze is een grote ster hier hoor!). Achja, lol hebben we wel gehad in elk geval.

En ja, dan nu. Nog iets meer dan 5 weken heb ik hier te gaan. Alles voor studenten begint op zijn pootjes te vallen (kleed is bijna klaar) en ik kijk er echt naar uit! Het gaat een leuke dag worden. Mirka van Duitsland gaat me nog 3 dagen komen bezoeken en dan zal alles al snel om zijn! De tijd vliegt, ik deel het u mee, de tijd vliegt!

Ajöss allihop!

12:06 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-04-08

Förenad med snön - NOT

Jawel, weer anderhalve maand verder zit ik hier nog een verhaaltje te typen. Er is de afgelopen tijd best veel gebeurd, 'k heb veel gedaan. Een snowboardweekje in Åre, Zwedens ski-resort. Anderhalve week bij Anneleen in Örebro en een weekendje Göteborg om nog maar meer te kunnen ontdekken van dit geliefde land.

Åre, jawel, het voelde weer een beetje Oostenrijk. Aangezien ik dit jaar Loyke-ski moest overslaan, kreeg ik toch een mooie compensatie. En zitliften; ik hou ervan! Na altijd die 'förbannade' ankerliften was ik dolblij eens met mijn gat neer te ploffen in die zachte zetels die het einde van de piste verbinden met het begin. Veel en leuk kunnen snowboarden! Om dan mijn kuiten wat te kunnen laten rusten even een kort après-ski'tje thuis, en even in Åre rondlopen om de sportboutiques eens af te lopen. Veel te duur over het algemeen, maar dat konden we wel verwachten. Wel, de week erop had ik nog één keertje Solberg, en dan was het snowboarden afgelopen voor mij hier in Zweden.

Waarom? Wel, ik vertrok 5 dagen later naar het 600 km lager gelegen Örebro, op 'vakantie' bij Anneleen. En mijn snowboard mocht mee met mijn verhuis. De treinreis verliep met 3 overstappen en veel nieuwsgierigheid naar waar ik de sneeuwgrens zou aantreffen. Dat bleek rond Gävle te zijn (100 km boven Stockholm). Vrij laag dus. Met als conclusie: geen sneeuw bij Anneleen, in de plaats: zon en 17 graden! Jezus, ik had het lentegevoel te pakken. Heerlijk Örebro kunnen ontdekken, echt een gezellige stad! En ik neem bij deze de woorden van mijn vorige blogbericht een beetje terug; ik kan namelijk zelfs de sneeuw beu worden. Heel erg momenteel, ze ligt er nog altijd en ik hoop iedere dag dat de zon uitkomt en zijn warme werk doet.

Verder heb ik samen met Anneleen Göteborg ook mogen bezichtigen. Nuja, de eerste dag was meer het winkelcentrum bezichtigen, met pijn in de voeten in de avond. Maar het was zalig om nog eens een echte shoppingdag achter de rug te hebben. Doodvermoeid gaan slapen om fris aan een tweede dag 'Jeurteborj' te beginnen. Heel wat rondgewandeld om alle bezienswaardigheden te kunnen meepikken. Van museum tot museum en mooi plekje tot mooi plekje, en het was de moeite waard.

Zo heb ik Anneleen ook mogen meevolgen op haar school. Er zijn wel wat verschillen en ik heb het me op een bepaald moment wel beklaagd dat ik geen 'bild och form' heb gekozen in het begin van het jaar. 't Is zalig om je creativiteit zo te mogen gebruiken, dus daar ben ik wel wat jaloers op! En natuurlijk hebben we heel wat gefika't en bijgebabbeld, daar zijn we nog altijd als de beste in!

Nu is het voor mij weer anderhalve week school (ze is al langer terug bezig, maar ik bleek bijna niets gemist te hebben) en ik heb mijn studentkleedje afgemaakt, binnenkort ook mijn balkleed! Mijn studentmuts is ook aangekomen. Nu begint het 'aftellen naar studenten' ook voor mij echter te voelen! 50-dagars is vorige vrijdag weer een groot feest geweest, met als thema de jaren '80. Roze pull, knalblauwe oogschaduw, heel veel lak tot het verwezelijken van een jaren '80-kuif.. de outfits waren wel geslaagd! Dus, nu volop aftellen geblazen tot het afstuderen! En voor mij volop genieten van mijn laatste 2,5 maanden!

Hejhej!

19:23 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-03-08

Försvenskad belgare

De februarimaand is ook weer gepasseerd en er rest mij hier nog minder dan 4 maanden. Nogmaals de conclusie: de tijd vliegt. Echt een rare gedachte dat ik over 4 maanden alweer thuis ben..

Maar nu weer naar Zweden: terwijl in het zuiden van het land de lente al sterk begint door te komen, is het hier nog steeds aan het sneeuwen. Ik ben blij dat ik wat meer landinwaarts woon. Als het in de stad sneeuwt, smelt alles de volgende dag en wanneer het dan vriest, hebben we weer eens ijs onder de voeten (wat heel wat onderuitzwiepen veroorzaakt). Hier is dat dus bijna nooit het geval, en maar goed ook. Ik hou echt van het winterlandschap hier. Ik heb dan ook weer een paar keer mogen snowboarden. Zeker nu het sportlov is en de vakantie-en wintersfeer er dik in zit.

Wat heb ik nog meer gedaan tijdens sportlov.. Filmkväll met vriendinnen, 100-dagen gevierd (ik blijf me nog steeds verbazen hoe graag Zweden zat zijn) en donderdagavond was het dan zover, na 4 maanden wachten: Kent in concert! Kent is Zwedens grootste band, dus voor mij was het al die jaren achterstand met songteksten inhalen geblazen. Het vond plaats in de Swedbank Arena -waar dus de MODO-hockeymatchen doorgaan- en aangezien we staanplaatsen hadden, stonden we op matten die het ijs bedekten. Mijn voeten waren ijsklompen achteraf, hoewel ik mijn tjocksockar + gewone sokken aanhad. Maar dat nam de sfeer niet weg!

In februari ben ik dan eens een bezoekje gaan brengen aan een mede-uitwisselingsstudent vanuit Duitsland die nu in Skellefteå woont (ongeveer 300 km van hier, denk ik, maar afstand is hier relatief of course). We hebben vooral veel bijgepraat, en natuurlijk ook leuk om Skellefteå eens te ontdekken. Eindelijk heb ik ook nog eens (zelfgemaakte!) germknödel kunnen eten (njam) en ik heb mijn eigen eigenste frieten gebakken! Ja, met mayonnaise (Zweden vinden het maar een rare combinatie).

Nuja, voor de rest ben ik gewoon naar school geweest. Ik heb nog wel andere dingen gedaan, maar ik ben ze wat vergeten. De belangrijkste dingen heb ik nu wel verteld :).

Zo weten jullie ook weer wat!
Hej då och vi ses nästa gång!

12:56 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-02-08

Hejsan Hoppsan

Een maand later moet ik toch nog eens een update komen neerplanten, dacht ik zo. Er is deze maand niet echt zoveel speciaals gebeurd eigenlijk, maar dan weten jullie in elk geval dat het nog steeds goed met mij gaat :).

Ja, wij hier in Zweden zitten over de helft van ons uitwisselingsjaar. En zoals mijn gastzus Kajsa zei dat ik 'försvenskad' (verzweedst) ben, geldt dat voor de meesten wel denk ik.
YFU wilde weten hoe het met ons gaat, dus hebben wij -de uitwisselingsstudenten aan Norrlandskusten- ons verzameld in Umeå voor een weekend. De eerste avond werd wat babbelen. Sommigen waren moe, dus stelden ze voor naar hun gastfamilie-voor-twee-nachten gereden te worden. Ik zou alleen bij een gastfamilie blijven logeren, en ik kreeg meteen een warm onthaal. Een rondleiding door het huis, waarop ik hun 18-jarige zoon (met dus uitgaanstoelating) tegenkwam, en ik meteen de uitnodiging kreeg om mee uit te gaan in Umeå. Nou, ik zei geen neen (kon ik Plattan hier in Övik ook eens achterwegen laten, + mijn schade inhalen want ik heb 150-dagars moeten missen!). Wat klasvriendinnen van mij waren er ook, dus het is een hele leuke avond geworden!
De tweede dag hebben we een taaltest gekregen en een grote babbel over ons eerste halfjaar hier in Zweden. Het was leuk om ieders ervaringen te horen, en om te vergelijken met 'ups en downs' in ons jaar tot hier toe. Wel, de mijne zijn zo wat de tegenovergestelde geweest van de gemiddelde uitwisselingsstudent zo blijkt..
Die avond zijn Ricardo (Venezuela) en ik naar de gastfamilie-voor-twee-nachten gegaan om samen met Mirka (Duitsland) en Nana (Japan) een Singstar-avond te houden; met als resultaat dat ik de volgende dag hees was. Maar leuk was het wel!
Op zondag hebben we een stadswandeling doorheen Umeå gemaakt, met prachtig weer! In de namiddag hebben we dan ieder iets van ons land van afkomst klaargemaakt. Alles was heel goed in de smaak gevallen! En tyvärr, neen, geen frieten voor mij wegens gebrek aan friteuse (dedoeme toch hé).

Het derde weekend van januari had mijn gastfamilie mij meegenomen op snowboardweekend in Lapland; Kittelfjäll! Jezus wat keek ik daarnaar uit. Echt een zalig weekend, zalig kunnen snowboarden en wat kunnen skiën, tot.. jawel, op zondag, toen ik opstond, stond mijn snowboard niet meer in het skikot. Gestolen. Tuurlijk, daar valt niet veel aan te doen, maar ik ben mijn verjaardagscadeau toch maar kwijt.. Huilen

Voor de rest ben ik gewoon naar school gegaan zoals een Zweedse leerling ook hoort te doen. Ik ben begonnen met mijn balkleed om in af te studeren, hopelijk lukt het!
Ik ben naar het concert geweest van één van Zwedens grootste nieuwe sterren; Vincent. Hij is echt een live-artiest, en natuurlijk superleuk om nog eens op een concert te zijn!

Zoja.. Ik denk dat het dat een beetje was voor deze maand. Jullie lezen me snel weer!

19:25 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-08

De kerstvakantie.

De kerstvakantie is alweer om en 2008 begonnen. Aan iedereen dus een gelukkig nieuwjaar en veel sterkte om aan een nieuwe werk- of schoolperiode te beginnen (zelfs ik voel dat hier; helemaal geen zin om me om 6:00u 's ochtends uit mijn bed te gaan sleuren). Maar soit, we kunnen er niet veel aan veranderen. We gaan gewoon met de tijd mee; het is hier trouwens binnenkort weer feest voor 150-dagars (150 dagen voor school eindigt, volgens mij is dat zelfs deze week), een snowboardweekend in zicht, en een mid-year bijeenkomst van YFU van zij die aan de kust in Norrland wonen.
Maar nu, ik zal jullie nog eens een overzichtje geven van wat ik de afgelopen 2 (drukke) weken heb lopen uitvoeren.

De kerstvakantie had ik rustig ingezet met heel veel uitslapen na NIF-natta en de schooldagen met de wekker van 6:00u.
Een paar dagen voor kerst zijn we de bossen ingetrokken op zoek naar de gepaste kerstboom voor op mijn kleine kamertje. Het moest er natuurlijk van komen dat ik dan zou wegzakken in de sneeuw, en dat gebeurde dan ook. Sneeuw achter de blouse, maar daar moet ik hier maar tegen kunnen zeker :-).
Ik heb ook de kortste dag van mijn uitwisselingsjaar achter mij mogen laten; het licht is al een klein halfuur langer zichtbaar dan op 22 december! Het zal mijn conditie goed doen als het licht is wanneer ik thuis kom..

In mijn gastgezin blijkt 24 december dus veel belangrijker te zijn dan 25 december; onze gebruikelijke 'kerstdag'. 's Morgensvroeg op tijd uit de beddebak om 'risgrynsgröt' (rijstpap met kaneel en melk) te eten en klaarmaken om naar het huis van de Kristoffersons te rijden om met de hele familie kerstavond te vieren. Daarbij hoort: ieder uur een cadeautje open doen, naar Kalle Anka (Donald Duck) kijken, een speciaal kerstdiner en veel gezelligheid!
De volgende dag dus niets speciaals dacht ik, maar dat bleef het uiteindelijk wel. Mijn gastbroer kwam me wekken om te vragen of ik niet mee wou gaan schaatsen. Ja, daar zeg ik geen neen tegen. Extraatje; we gingen op het meer schaatsen! Het was echt een zalig gevoel om het hele meer te doorkruisen op schaatsen. 's Avonds hebben we dat nog eens over gedaan met het hele gezin in het maanlicht.. Toen maakte het ijs wel een raar geluid waar ik een onveilig gevoel van kreeg, maar Jesper stelde me gerust dat het lucht was onder het ijs dat zich verplaatste. Maar mijn 'ik kan hier ieder moment door het ijs zakken'-gevoel verdween daardoor toch niet echt..

Iets wat je niet echt verwacht in je uitwisselingsjaar is een sterfgeval.. morfar (opa langs moeders kant) was een paar weken geleden overleden, en op zijn begrafenis waren we dan ook aanwezig. Plezierig is het natuurlijk niet, maar ik heb de oma er blijkbaar toch plezier mee gedaan erbij te zijn geweest.

Dan kregen we hier in Norrland het hoogstaande bezoek van Anneleen de Belgische uit Örebro! Het was erg leuk om weer een tijd Vlaams te kunnen praten (inclusief alle accenten en dialecten uitgeprobeerd) en weer te kunnen bijpraten over vanalles en nog wat. Natuurlijk hebben we ook leuke dingen gedaan; een MODO-hockeymatch opgezocht (da's altijd sfeer!) en hier thuis vanalles gedaan.

Nieuwjaar in Zweden was ook eens een ervaring. Hier thuis in Bredbyn gevierd; Anneleen en ik hadden taco's klaargemaakt, en daarna kwamen mijn klasvriendinnen. Eerst lekker gegeten en een gezelschapsspel gespeeld. Tegen 23:00u zijn we dan het vildmarksbad (een jacuzzi, maar dan zonder bubbels) ingekropen. 43 graden, dat is eerst wat wennen als je vanuit die vrieslucht komt. Maar het was echt leuk en genieten van de sterrenhemel! Tegen 'het uur nul' samen met mijn ouders via de telefoon kunnen aftellen en sprongen we allemaal massaal uit het bad om naar het vuurwerk te kijken + zelf af te schieten! Ja, dat ging ik doen. Ik stond daar in mijn badjas, en alle buren stonden op straat om te kijken naar het vuurwerk, tot ik iemand luid hoorde zeggen 'er staat daar verderop iemand in badjas!'. Gelachen dat we daarom hebben.. Wie viert er nu ook nieuwjaar in zijn badjas..

Dan heb ik Anneleen nog meegenomen op een ontdekkingstocht door Ö-vik, en heb ik voor het eerst in een hele lange tijd nog eens geschopt. Verdorie, dat mis ik :D. Hoe ik alles ga thuiskrijgen weet ik niet..

En dan, eindelijk, heb ik voor de eerste keer hier kunnen snowboarden! Het was zalig, en ik was ongelooflijk blij dat ik het nog steeds kon. We hebben heel veel lol gehad, ookal ging het soms iets minder snel of goed, maar we staan altijd weer op natuurlijk ;-). Ook heb ik Kajsa's en Jespers tricks voor de eerste keer mogen aanschouwen met mijn eigen ogen.. en het zijn er wel wat!

En dan, als afsluiter voor de week, hebben we sneeuwscooter mogen sjeezen! Leuk dat dat was! Eerst met de scooter (+aanhangwagentje) naar het volgesneeuwde meer en dan zelf eens lekker gas mogen geven. Net of er geen einde komt aan dat meer; dat gevoel is zalig. Hier komt zeker nog een vervolg op! Nicke had zich weer eens met zijn handigheid als sneeuwbewoner van zijn goede kant laten zien: een vuurtje gestookt zodat we korv (worst) met een stok konden opwarmen. Het was echt supergezellig, en een speciale ervaring.

Voilà, nu begin ik mij mentaal klaar te maken voor mijn vroege opstaan morgenochtend. Aan allen die mij na moeten doen; veel succes ermee, want ik kan het wel gebruiken.

Tot de volgende!

19:29 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-12-07

Van Lucia tot NIF-natta: schoolbelevenissen

Hier ben ik weer eens met een update van de drukke decembermaand in Zweden.

Net zoals de (middelbare-)schoolgangers heb ik nu dus ook vakantie. En ik kan zeggen dat het een hele verlossing was voor mijn klasgenoten (we hebben namelijk geen huiswerk meer/ ik vond dat ze niet te klagen hadden zonder examens!) en ook voor mij want nu kan ik mijn serieuze slaaptekort -veroorzaakt door mijn wekker die iedere dag om 6u afloopt en afwezigheid van zin om 's avonds op tijd te gaan slapen, in combinatie met NIF-natta- eindelijk inhalen en in mijn beddeke blijven liggen tot mijn gebruikelijke 12u in het weekend. Wat de vakantie brengt valt nog wat af te wachten, maar in ieder geval Kerstavond met cadeaus en de hele familie die gaat samenkomen om eerder de komst van de Kerstman dan van Jezus te vieren. Verder hoop ik ook wat gesnowboard en meer sneeuw, want het kwik is hier weer boven nul gestegen en dat is nooit goed nieuws hier in de winter. Anneleen (zij zit in Örebro) komt me hier een weekje bezoeken in het hoge Norrland, eens kijken hoe het er hier uitziet en ook de hockey beleven! De rest valt nog te bekijken :).


Maar eens vertellen wat er allemaal is gebeurd sinds mijn vorige post. Zoals beloofd een verslagje over Santa Lucia: er was een meisje op school verkozen tot 'Lucia van het jaar' en kreeg dus kaarsen op haar hoofd en begeleidde een hele cohorde witgeklede meisjes (en ook jongens in dit geval, maar dat is niet gebruikelijk) met kaarsen in hun handen. De estetarna (degenen die kunstrichting gaan) maakten de sfeer af met Lucia-en kerstliedjes. En ze kunnen er wat van mag ik wel zeggen. Het was wel leuk eens mee te maken, die Lucia-traditie.


Tijdens de weekends heb ik me op de schaatsbaan hier in Bredbyn begeven: op hockeyschaatsen. Mijn balans was een beetje verdwenen omdat ik het zo gewoon ben op kunstschaatsen te gaan, maar het lukte nog wel. Maar toen mijn gastmama zei: 'ga je mee langlaufen?' dacht ik 'ja tuurlijk, lol een beetje schuifelen op ski's. Nou niks ook niet, anders dan bij ons gaat dat hier lekker sterk heuvelachtig op en neer. Ik kreeg al de goede raad van Nicke 'probeer in de sporen te gaan..'. Daar ging ik natuurlijk al neer bij de eerste afdaling. Lekker sterk. 'Leun naar voor!' 'Ja maar mijn hielen zitten niet vast!' Uiteindelijk had ik het principe toch door en kon ik de afdalingen toch zonder vallen voltooien, maar ne krak ben ik er zeker niet in. Dat wordt nog een probleem wanneer ze bij lo langlaufen van mij gaan verwachten..
Dan eten: ik heb mijn eerste 'julbord' al naar binnen gespeeld. Anders dan in België hebben de Zweden speciaal eten bij Kerstmis. Met speciaal klaargemaakte haring, slaatjes, vlees, brood en zoveel meer. Op kerstochtend eten ze hier 'risgrynsgröt': rijstpap met kaneel en suiker. Iets typisch wat iedere Zweed volgende dinsdag op zijn bord zal krijgen!


Nog een paar toetsen en spreekbeurten gehad op school en dan was het woensdag zover: kerstvakantie! Met een paar vriendinnen de stad ingetrokken om de laatste kerstcadeautjes te kopen, en dan naar Jenny's thuis om ons klaar te maken voor NIF-natta (NIF staat voor Nolaskolans Idrotts Förening -'Nolaskolans gymnastiekvereniging'). Een nachtje door volleyballen met als thema: film. Jep, we mochten ons dus verkleden, volgens een film naar keuze. Wij, met ons o zo sterk team, kozen voor Peter Pan en het was een succes want we kregen de eerste prijs voor 'best verklede team'. Goed dat we ergens sterk in waren, want zeker niet in het volleyballen in elk geval: iedere match verloren, maar we stonden er uiteindelijk voor de lol.

Ziezo, de update van mijn 'jullov' zal zeker ook nog volgen. Tot de volgende!

God jul och gott nytt år!!!

15:53 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

02-12-07

Det var en gång en fågel

December met zijn feestdagen, jawel het is zover! Alle 'adventsstakar' verlichten bijna ieder raampje in het typisch Zweedse huis: het aftellen naar kerstmis is dus begonnen! De kerstbomen staan op de meeste plaatsen ook, de kerstinkopen zijn voor de meesten al begonnen en de kerstman mag zijn werk beginnen doen. Overal lichtjes dus; de verlichting in het donker die ik ook zal mogen meemaken met Lucia. (Daarover zal ik meer schrijven als ik de dag zelf heb meegemaakt.)
Deze nacht heeft hier de eerste echte sneeuwstorm huisgehouden, met als resultaat een dikke 40 cm sneeuw. De skipistes zouden zeer binnenkort opengaan en ik kijk er heel erg naar uit! Ik heb mijn gastbroertje beloofd dat we straks nog een sneeuwballengevecht zouden houden, dus dat wordt een heus kamp in de sneeuw bouwen ;).
Gisteren hadden Nana (van Japan) en ik samen met onze junior counselors een peperkoekenhuis gebouwd (foto's volgen nog) voor een YFU-wedstrijd. Het was een heus geknutsel maar erg leuk om me mee bezig te houden. Hoewel ik denk dat er meer smarties door mijn slokdarm zijn gegaan dan er op het huis staan. In elk geval, ik denk niet dat we gaan winnen, want de spark die we erbij hadden gemaakt was bijna groter dan het huis en dus een beetje buiten proportie.. Lol hebben we wel gehad!
Ik hou me de laatste tijd veel bezig met de luie dingen: tv-kijken, pc, schrijven, lezen, maar ook 'gezonde' luie dingen zoals pilates en yoga. Daar probeer ik toch een deeltje van mijn dag aan te schenken om even mijn gedachten te laten zinken en mijn spieren te stretchen. Na de pilatesles van vorige week (die mijn gastmama Gunilla geeft) had ik nog steeds pijn in mijn rug, waarop ik haar vroeg of ze eens kon voelen hoezeer mijn spieren vastzaten (ze is massagetherapeute van beroep). Bij deze heb ik dus mogen profiteren van een geweldige massage + inbegrepen kraken van mijn ruggenwervel, maar het voelde uiteindelijk aangenaam :).
Op school gaat alles zijn gewone gangetje, toetsen hier en daar maar het valt allemaal reuze mee. Toch maar iedereen in België wiens examens gaan beginnen succes wensen! Ik duim voor jullie!

Nog even; voor zij die het lijstje met marginale Zweedstalige liedjes willen aanvullen: na Basshunters 'Boten Anna', nu ook 'Det var en gång en fågel' over een vogeltje dat Roger heet, wil spelen met zijn vriendjes en tragisch aan zijn einde moet komen door een kogel die hem in zijn maagje treft..

14:24 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

11-11-07

De winter is begonnen!

Wel, na mijn verblijf van drie maanden en al twee van de vier jaargetijden te hebben meegemaakt, is hier het derde seizoen komen aanzetten. De winter is er!
Niet zoveel later dan mijn terugkeer uit Stockholm, begon het vlokjes te dwarrelen. Heerlijk.. Hij kon een dag of drie blijven liggen, tot ik eergisteren op de bus zat en op de thermometer keek (dat staat hier op de bus waar je ook het uur kan aflezen): het was +1 graad. Daar geraak ik dan geïrriteerd van: als het koud moet zijn, dan maar ineens TEGOEI. Met dus als gevolg dat het begon te regenen omdat het vriespunt niet was bereikt en alle sneeuw 'försvann'. Na weer een gewone dag op school begon het weer te sneeuwen toen ik op de bus stond te wachten (het was toen al donker; ongeveer kwart voor 4). Mijn gelukzaligheid kwam weer naar boven, en des te meer deze ochtend toen ik wakker werd en zag dat er aan ons sneeuwtapijt serieus was bijgeweven.
Ingrid en ik hadden een tv avond gehouden bij mijn thuis (maar even profiteren van de rust als je gastouders niet thuis zijn) met 'massor godis och chips' (massa's snoep en chips) en jawel: Kriek en Duvel! Ingrid was in elk geval wel voor Kriek te vinden, Duvel was niet helemaal haar ding. Maar in elk geval hebben we weer eens lol gehad met 'Freaky Friday'.
Toen Ingrid deze ochtend met de auto moest vertrekken (jawel, ze beginnen hier allemaal vroegtijdig met hun rijbewijs), moest ze een hele weg door de sneeuw banen voor ze op de gewone weg was. De missie was toch geslaagd.
Vandaag is het hier 'Farsdag' (vaderdag) - en iets minder leuk bij jullie Wapenstilstand. De hele familie was bijeen gekomen in het 'Gammalfolkhus' (oudevolkhuis :D) om Morfar te vieren. Jajamän, ik werd helemaal overdonderd door het grote aantal 'släktingar' waar mijn gastfamilie mee verbonden is. Een gigantisch sneeuwballengevecht moest er dan ook van komen. Iedereen deed mee en mijn gastbroertje Jesper beschouwde zich als winnaar (niemand die hem durft tegenspreken natuurlijk; de jongste van de familie moet toch ergens gelijk in kunnen krijgen). Deze avond werd mij dus de 'spark' geïntroduceerd, of zoals Nicke het zei: 'That is what we call in Swedish "A Kick"'. Ik had het nooit gezien, maar het is dus zoiets al een step op sneeuw. Lol verzekerd, want voor mij was er niet zoveel mogelijkheid om te remmen, met als gevolg dat het wel wat rare bewegingen veroorzaakte.
Veel meer heb ik niet te vertellen; mijn eerste sneeuwavonturen waren wel voldoende tot hier toe vermoed ik. Vi syns väl!

18:06 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

02-11-07

Stockholmsresan

Hier zit ik weer na 4 dagen Stockholm. Ik mis het al ongelooflijk eigenlijk, het is een geweldige stad met enorm veel charme en een beetje 'zuiders getint', kan ik wel zeggen. Hier in Norrland zijn ze niet zo voorstanders voor Stockholm over het algemeen; dan zal ik maar uitzondering op de regel worden zeker..
De eerste dag zijn we met de vrachtwagen (jawel) afgezakt naar de grootstad. Dat was al een ervaring op zich eigenlijk. De vrachtwagenchauffeur werkt voor de firma 'Sidensjöhus' (Sidensjöhuis) en vervoert iedere week een huis van Norrland naar Stockholm met de truck. Was ik blij dat er een bed was in die vrachtwagen, kon ik mijn slaaptekort toch even inhalen voordat ik er aankwam.
Rond half 3 kwamen Lisanne en ik aan in 'Slussen' waar de jeugdherberg (een boot) lag in de haven daar. Het lag op de perfecte plaats eigenlijk; in het midden van Stockholm zodat je overal snel bent, ook aan een metrostation enzo dus voor ons geen betere plaats in te denken. De kamers waren wel heel erg klein, maar het diende enkel om in te slapen dus het viel al bij al nog mee. We konden de kamerindeling niet kiezen. Zo erg was het niet; ik sliep bij Nana van Japan, Katrina van Australië en een meisje van Duitsland op de kamer. Schitterend om weer al die verschillende talen te horen. Iedereen moest weer zijn Engels boven halen (niet iedereen stond al even ver met zijn Zweeds) en het was zalig om andere mensen weer beter te leren kennen. Ik ben weer heel fier op mezelf want ik heb weer een evolutie in de goede richting gemaakt; Duits verstaan en een beetje praten - Duits helemaal verleren - Duits verstaan (en eigenlijk niet kunnen praten want ik mix het met Zweeds, maar allez verstaan is ook al iets). Ik heb mezelf ook een beetje ondergedompeld in het Spaans maar daar gaat het vanzelfsprekend niet zo goed mee :d. Laten we het toch maar bij Zweeds houden voor nu.
We hebben de Stockholmse Djurgården bezocht en waren weer eens als kleine kindjes onder de indruk van alle mogelijke diertjes van de wereld. Schitterend natuurlijk. De Gamla Stan mocht natuurlijk niet ontbreken (met zijn zuiderse straatjes) en was heel erg charmerend. De verwisseling van de wacht aan de 'Kungliga Slottet' was ook wel indrukwekkend (en evenzeer lachwekkend eigenlijk). Het Vasamuseet: het schip dat in de 17e eeuw na 5 minuten al de bodem van de haven indonderde en ze de vorig eeuw weer boven het water konden halen. Ik vond het vrij indrukwekkend, maarja ik hou dan ook van geschiedenis. Het leukste was natuurlijk het SHOPPEN. Anneleen en ik hebben ons eens goed laten gaan in de Stockholmse winkelstraat en gallerij. We hebben ons ook op de lekkerste muffins ooit gestort! En gezellig zitten bijpraten in een van de Zweedse coffeehouses (niet coffeeshop zoals sommigen wel eens kunnen denken) met een enorm charmante verkoper, ik zal hem nooit vergeten (en nu vind ik het wat jammer dat ik geen foto van hem heb genomen). Het was erg leuk om bij te praten en te weten hoe het 600 km bij mij vandaan eraan toe kan gaan. En natuurlijk geweldig om weer eens de ongelooflijk leuke Vlaamse spraak de vrije loop te laten gaan, tot de dialectische uitpraken toe.
Gisteren heb ik Ingeborg kunnen treffen! Geweldig om bij te praten over hoe het nu in Sint-Truiden eraan toe gaat (niet zo anders blijkbaar) en vooral gewoon om als anders met elkaar om te gaan. Het afscheid leek net zo van 'tot de volgende'! Nou, nog een 8 maanden wachten dan.. maar het was echt leuk!
De avonden spendeerden we op de boot, bijpraten en luisteren naar allerlei verschillende talen en ook wat bijleren, of in het restaurant (waar we dan eigenlijk hetzelfde deden). Ik heb er ongelooflijk van genoten en ben onmiddelijk verliefd geworden op de Zweedse hoofdstad; ik hoop dat ik nog zo veel mogelijk Zweedse steden mag ontdekken!

17:04 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

15-10-07

Men ja men

Deeeeeee winterse toets is hier helemaal aan Norrland toegevoegd; donderdagavond op de bus (het was al donker) keek ik uit de voorruit van de bus en dacht 'Hé seg wat valt die regen vreemd..' Sneeuw dus :]! Kajsa en ik stormden als kleine kindjes van de bus in onze vreugde om de winter die als maar dichter en dichterbij komt. Mijn snowboard staat me nog altijd aan te staren op mijn kamer: 'nog even wachten, de dikke hopen sneeuw zullen er snel genoeg zijn.' In de tussentijd laat ik het nog maar even als versiering op mijn kamer staan. Het heeft ondertussen alweer geregend en het is nu 10 (jawel warm!) graden, dus de witte laag is verdwenen. Maar ze hebben mij verzekerd dat ze snel genoeg weer terug zal zijn. Ik ben benieuwd!
Verder heb ik me voor het eerst in het Zweedse uitgaansleven gestort. Jawel; naar de discotheek, maar eerst 'förfest' omdat alles in de disco veel te duur is om te drinken. Dus kom je in die discotheek en zie je overal strontbezopen Zweden om je heen (anders is uitgaan toch helemaal geen fun :s). Volgens mij waren ik, Rebecka, Ingrid en Jennifer zowat de enige nuchteren die er rondhingen. Maar we hebben ons geamuseerd, en ook de Zweedse dj heeft klassiekers zoals de Spice Girls niet uit zijn playlist gebannen. Lol alom.
Zaterdag vond er 'öppethus' plaats op school. Dus iedereen naar school, en omdat ik in het begin van het jaar had beslist om als individuele keuze dans te doen op school, werden wij verplicht een 'dansuppvisning' te geven. Voor alle schoolgangers + -bezoekers. Ik dus heel nerveus (ik dans altijd op mijn sokken en we moesten schoenen aandoen met als gevolg; ik kon niet 'snurra' (draaien)). Maar het is toch allemaal mooi gelukt! Verder nog getekend tijdens Historia en daarna met de familie naar 'Paradisbadet'. Een Centerparks-achtig zwembad hier in Övik, echt zalig! En ik heb voor de eerste keer sinds ik hier ben de 'bastu' (sauna) mogen betreden daar, zalig. Woensdag gaan we zwemmen met school, dus dan kunnen we daar ook nog een beetje relaxen.
Op school krijg ik ondertussen af en toe te horen 'Jag gillar din klädstil' (ik hou van jouw kledingsstijl). Als ik vraag waarom (ik voel me niet zo anders) zeggen ze; iedereen is zo saai, alles in zwart, wit en grijs. En als ik dan rondkijk moet ik zeggen dat het zo is. Ik loop altijd rond in mijn gele winterjas, paarse/groene muts en nog een of andere kleur van broek of rok. Anders ben ik dus wel :).
Morgen krijg ik hopelijk mijn 'tyg' (stof) om eindelijk mijn broek te stikken. Ik kijk er al naar uit!
Men ha det bra allihopa!

13:16 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-07

#2

Maandagmiddag op school; jawel in de les, maar we hebben een groepswerk en de rest van de groep is aan het samenvatten. Aangezien het over 'het verschil in mannelijke en vrouwelijke spraak' gaat, heb ik over het algemeen niet zo veel te doen (helpen kan ik toch niet echt, het gaat immers niet over alledaagse spraak). Denk niet dat ik niets heb gedaan; ik vond de anatomische uitleg. Het was al een hel op zich om die vakkundige taal om te zetten naar het Engels. Nu zitten zij in de hel om het te vertalen naar Zweeds :). Maar in elk geval; met mijn Zweeds gaat het goed en ja, met mezelf ook.
Het kwik schommelt hier nu meestal rond de 5 graden overdag. Als het mooi weer is, is het hier echt prachtig om buiten te komen. Ik ben normaal geen herfstpersoon, maar als je hier 's ochtends buiten komt om naar school te vertrekken en uit het raampje van de bus kijkt, is het bijna betoverend. De bus passeert verschillende meren. De wolken blijven er dan boven hangen, je krijgt zin om erop te gaan lopen. Dat gecombineerd met de mooie roze ochtendlucht die hier dan te zien is.. een pracht. De bomen hebben nu ook allerlei kleuren, dat maakt het nog mooier.
Het is niet altijd zo mooi (zoals bv dit weekend), want het kan hier ook behoorlijk herfstig zijn, met de daarbij horende grijze lucht en mist (daar hou ik dan weer minder van).
Mijn klas is nog steeds hard aan het 'jobben' hier. Zo meteen begint de volgende les 10 minuten vroeger omdat we naar de tekenfilm 'the Prince of Egypt' gaan kijken (we zijn dan ook over de verschillende godsdiensten aan het leren -> Jodendom). Hier ben ik heel blij om want ik hou van tekenfilms :D, wat ga ik terug in de tijd. Ik denk dat ik een van de volgende dagen maar eens naar een Zweedse klassieker ga kijken waar ik de naam alweer van vergeten ben. Benieuwd of ik zal kunnen volgen..
Verder amuseer ik mij heel goed met mijn gastfamilie en vrienden hier. Dus alles jättebra med mig.
Nu slutar vi, alltså jag måsta säga 'hej då, puss och kram och vi ses!'

12:42 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

29-09-07

Vecka 7

Welja, alles gaat hier eigenlijk zijn gewonge gangetje. Vorige week was wel een specialleke met mijn verjaardag natuurlijk. Ik heb het eigenlijk vrij zwaar gehad; zonder familie en vrienden 18 worden. Maar op donderdag had ik dan toch de klik kunnen maken dat ik van mijn dag moest genieten. En het begon al beter dan ik ooit had durven dromen; 6:00u 's ochtends komt mijn gastfamilie al 'grattis på födelsedagen'-zingend binnen, met een verjaardagstaart, ballonnen en natuurlijk cadeautjes. De taart was overheerlijk, met daarbij het gebruikelijke Zweedse saft. Dan was het cadeautjestijd; boxen voor mijn iPod van Kajsa (ben ik overgelukkig mee), snoep en typische Zweedse dingetjes (vlaggetjes, een knuffeltje (eland natuurlijk) en een kaartspel met foto's van Zweden). Daar zat ik, een ongeloofelijke out-of-bed-look en half geopende oogjes, toen plots een snowboard binnengewandeld kwam. Ja, het enige wat ik kon uitbrengen was 'Vad?' en 5 minuten stilte. Ik ben dus nu eigenaar van een spliksplinternieuw snowboard met bindingen (Niet denken dat ze er enorm veel geld aan uitgegeven hebben, want dan had ik me behoorlijk op mijn ongemak gevoeld.. maar een buurvrouw hier had dat gewonnen met een wedstrijd en zou nooit op een snowboard staan. Ze wou er vanaf en heeft het gewoon verkocht voor 400 kr :D (+/- €40). Maar dat maakt mij totaal niet uit, ik ga me uitleven!). Nu nog de botten natuurlijk en laat de sneeuw dan maar komen!
Op school werd ik overstelpt met verjaardagsknuffels en 'grattis', en de klas heeft voor mij gezongen, lief toch.. Na deze zware schooldag toch alweer (huh?) hadden de vriendinnen een 'Annechien-is-18'-feestje georganiseerd. Een girlsavondje met meidenpraat en tv, en weeral een verjaardagstaart voor mij :). Het was heel erg leuk!
Voor de rest heb ik niet zoveel nieuws te vertellen; hier naar de bioscoop gegaan (gigantisch duur; 85 kr (€8,5) :O) en mijn gebruikelijke hobby's voortgezet. Gisteren heb ik Bredbyn op z'n levendigs gezien; er blijkt een maandelijks feest te zijn hier, waar ik mijn eerste editie van heb bijgewoond. Ik heb mijn avond tussen dronken midlife-Bredbyninwoners doorgebracht. En voor het eerst bier gedronken sinds ik hier ben, wat hier toch een hele ervaring blijkt te zijn als je dat in het openbaar doet (waaauw). Maar ik heb me kostelijk geamuseerd. Omdat de meesten te zat waren en bijgevolg Zweeds tegen mij spraken, moest ik Zweeds terugpraten. Er was gewoon geen andere communicatiemogelijkheid. Daardoor waren ze compleet onder de indruk van mijn Zweedse kunskap, en ikzelf ook wel een beetje want ik heb meer dan 2 uur enkel Zweeds gesproken. 'Hoelang was je hier nu?' '7 weken' 'en waarom spreek je nu al Zweeds?' 'Ingen Aning :D (geen idee)'. In elk geval; ik maak het hier heel goed, heb schitterend weer, geen wolkje aan de lucht (itt tot België) en maak me stilletjes klaar voor de winter!
Puss och kram och vi ses!

16:20 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-09-07

Update

Wel, omdat er toch maar weer 2 weken verstreken zijn, heb ik besloten maar eens een updateje te geven van wat er allemaal gebeurd is.
Vorige week verliep heel gewoontjes, al mijn hobby's voor een jaar opgebouwd (hopelijk kan ik ze volhouden). Maandag streetfunk, dinsdag aerobics, woensdag fitness, donderdag Kvalster (folkband), vrijdag gospelkoor. Ja ik weet het, de raarste combinatie van hobby's ooit, maar je moet toch een speciaal leven opbouwen :).
In het weekend was ik dan van mening wat typische dingen hier te ontdekken; zoals de jaarlijkse Dansmaran (marathon). Foxtrot, swing en andere varianten, nooit gedaan maar nu wel ervaren. Plakkerige Zweden die zweten (hehe) en je ten dans komen vragen en heel close en passioneel dansen. Zweden zijn koude mensen; nou, dus niet altijd.
Deze week verliep vrijwel hetzelfde. Op vrijdag was ik uitgenodigd op een filmavond bij een vriendin uit mijn klas. Met 6 meisjes hebben we dan naar zo ongeveer de slechtste film sinds mensenheugnis gekeken, waarna ik even in slaap was gevallen en weer wakker werd door mijn eigen snurkje. 'Step Up' heb ik weer met volle aandacht kunnen volgen, om dan tegen een uur of half 3 's nachts afscheid te nemen en samen met Jenny en Malin naar 1 van de 4 (?) huizen van Jenny's ouders te rijden. In het midden van de nacht werd ik daar dan nog rondgeleid tot aan de zee (het was dan ook een sommarstuga) en uiteindelijk maar te beslissen om te gaan slapen. Lang geleden dat ik nog zoveel slaap nodig had...
Verder weer gewoon thuis, en met vol enthousiasme aan het wachten op november en de sneeuw. Het begint hier ook al aardig af te koelen en ze voorspellen een koude winter. Ik hoop dat het op z'n minst nog een beetje doenbaar zal blijven :)

17:57 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-09-07

De septembermaand

Ja, de septembermaand is van start gegaan; het is ook te merken dat het weer zijn ommekeer maakt. Hier vriest het al 3 nachten (het schijnt hier ook niet gebruikelijk te zijn, maarja, ik zit dan ook op 300 km van de noordpoolcirkel). Het is al anderhalf uur sneller donker dan vorige week, dus ik vermoed dat ik snel genoeg in een donkere wereld zal leven.
Nu, op school begint alles een beetje meer gewoon te worden, en het meest van de lessen kan ik begrijpen (beter dan de gewone conversaties eigenlijk).
Ik heb ook leren werken met het bussysteem hier. En ik haat het, en ik beloof nu al dat ik nooit meer ga klagen over de S2!
Dit weekend Barnens Dag bezocht, de jaarlijkse kermis in Övik. Het is hier de belevenis van het jaar zo blijkt; de eerste keer voor het 14 jarige schoolgaande volk om zich eens goed te bezatten, en dat nog wel op een illegale manier! Foeifoei. Ik vond het wel vrij hilarisch. Alle moeite van de wereld moeten doen om aan alcohol te geraken, en dan wanneer je het gaat zoeken het niet meer terugvinden.. De Zweden en drank: dikke vriendjes.
Veel meer heb ik voorlopig niet te vertellen. Ik zal eens wat meer foto's maken en posten, o.a. van de school enzo, het is toch wel een bezienswaardigheidje :)
Tot de volgende!
Oja, het jachtseizoen gaat morgen van start :O. Beren en elanden allihop!

22:02 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

24-08-07

Schoolgaan in Zweden

Ja, ik heb er nu 2 dagen opzitten in Nolaskolan in Övik. Een ervaring is het wel. Ik wist niet hoe mijn schema er ging uitzien (ik zou een mix krijgen van allerlei richtingen), wist niet wat mijn klas wat etc. Enkel dat ik in lokaal 216 moest zijn. Dus daar was ik, om 10 over 8, nipt op tijd dus aangezien de bus te laat was (die ik trouwens om 20 voor iedere ochtend in de week zal nemen) en ik me in 3 minuten naar daar heb moeten reppen. Ik word in de klas SPMITK3a (social science) gedropt. Totaal nerveus enzo, versta de eerste les nog net. Na de les wordt ik meteen rondgeleid door een klasgenoot (Gulal) en krijg een locker toegewezen. Moet ik nog wat aan wennen... Verder, om 11u had ik lunch (krijgen we op school) met de anderen van de klas, en daarna weer les. Tegen die tijd had ik al een overload in mijn hoofd; barstende hoofdpijn van dat overtollig Zweeds. Ik ben de rector van social science gaan opzoeken na deze les om wat meer over mijn schema te weten te komen. Van haar mocht ik de volgende les wel missen (ik zou in de toekomst die les toch niet hebben) en had om 14u een afspraak met de rector van het kunstprogramma. Hij vertelde me meer over mijn schema; vrije keuze is dans! Daar heb ik vandaag al van mogen proeven. Ik had me voorbereid op jazz, hiphop of iets dergelijks. Neen. Ballet. Ik was al bij al niet de enige zonder ervaring dus daar was ik blij om. Verder zal ik -als de rest van de klas een taal heeft of samhällskunskap (vraag me niet wat het is) en projektarbete heeft- in de klas Mode & Design mijn plaatsje krijgen om aan kleding te werken (jihoe). Waarschijnlijk komt er ergens nog een les piano bij op donderdag, maar dat is nog een beetje afwachten of het kan. Dat is het voorrecht van een reeds afgestudeerde uitwisselingsstudent te zijn... je krijgt je eigen schema. Tot zover mijn eerste schooldag, die eindigde met barstende koppijn en grote vermoeidheid, wat uitdraaide op 2u slaap in de avond en een dipje. Maar het dipje verdween door slaap, evenals de hoofdpijn.
Vandaag ging het beter, geen hoofdpijn, vermoeiende balletles maar kom. Ik werd fijn ontvangen in de tweede les door de klas: geschiedenis. De verlichting blijkt bij hun plaats gevonden te hebben in de 20e eeuw en Jeanne d'Arc, wie is dat nu? Ik kreeg te horen 'You have a big brain.' Nouja, ik heb geschiedenis gehad. Ben benieuwd hoe dat hier verder zal gaan... Van psychologie heb ik niet zo veel begrepen vandaag (verdorie, geen alledaagse termen) dus daar zat ik maar wat in mijn ordbok te bladeren. Dat was alweer het eind van de schooldag. Daarna met 2 meisjes van de klas en Kajsa en wat vrienden Övik tha city ingetrokken om wat nodige dingen bijeen te scharrelen, en daarna je bus te missen en een uur te wachten, en daarna een halfuur op de bus zitten om dan te beseffen dat je op de verkeerde bus zit. We hoorden thuis te zijn om 17u, we waren er om 20u. Nou, kan iedereen overkomen blijkbaar...

Nu, zijn er verschillen tussen school hier en school in België? JA! Hoogst onregelmatige uren, soms eens 2u les, soms een halfuur, soms een gat van een uur tussen de lessen... Maar lunch kunnen we eten om de tijd te doden, rondhangen op school in de zetels, poolen op school, kickeren, we hebben zelfs een snackbar :s (als de dus honger hebt in de les, loop je gewoon naar buiten, koop je eten en eet je het lekker in de klas op). GSM in de les, babbelen, met je MP3 in je oor... Ja, het Zweedse schoolleven. Als ik hen vertel over mijn schooltijd in België stellen ze zich meteen een gevangenis voor. Iedereen wordt hier trouwens aangesproken met de voornaam, het is raar...

Nuja, veel meer heb ik niet te vertellen, ik heb hier dan ook nog maar 2 dagen schoolervaring, en er zal nog veel bijkomen...

Doei, tot mijn volgende nieuwspostje!

22:24 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

17-08-07

(inademen) Jah

Ja seg, het is me hier wat. Deze mensen zijn misschien zowat de sportiefste in de wereld; Gunilla gaat iedere ochtend zwemmen in de rivier, geeft les in aerobics, pilates (iets gelijk yoga (jawel Anneleen)) en de rest van de familie is zo hard into football. En die kijken hier keiveel sport op tv (ben ik blij dat dat altijd bij de buurman gebeurt). Maar ik denk dat ze hier veel chiller leven dan in het zuiden van zweden. Die hebben hier constant een vakantiegevoel ofzo, alles te voet (op blote voeten zelfs), de rivier hier etc. En de bungalowhuisjes natuurlijk he. Ik ga meteen mijn foto's uploaden dus die gaan ook te zien zijn, van mijn 'Anna testar vattenskidor' belevenis, en van de goed gelukte prestatie van de rest van de familie. Ik verlaat dit land niet voor ik het kan!
Kramar

Anna

11:41 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-08-07

Aangekomen

Ja, hier ben ik dan in Bredbyn, over een weekje schoolganger in Örnsköldsvik = [eucheulfiek] oftewel hier genaamd: Övik. Supergezellig huisje en fijne familie zo blijkt, ik hoop dat we vele leuke momenten kunnen delen natuurlijk.
Nja, gisteren toegekomen na een reis van 6uur of iets langer met trein en bus. Al gaan zwemmen in de rivier hier en natuurlijk daarna een warm bad van 40 graden (ja warm, maarja). Ik hoop dat het hier allemaal snel zal loslopen enzo, het is allemaal wat onwennig, maar daar hoop ik natuurlijk op dat het wennen snel gebeurt.
Meer heb ik eigenlijk niet te vertellen, tot zover dus mijn korte arrival-berichtje. Tot de volgende!

11:58 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

09-08-07

Jawel; noll

Vandaag is het zover; straks stap ik op het vliegtuig en zie ik dit alles niet meer voor een jaar en zal ik mij in een nieuwe omgeving bevinden. Mijn zenuwen stijgen momenteel wel ten top, de emoties straks waarschijnlijk ook. Ik zal jullie allemaal ongelooflijk hard missen! Maar ik zal brieven sturen en kaartjes schrijven en mailtjes verzenden zoveel als ik kan, en hier zoveel mogelijk in het algemeen achter laten. Maar ik verwacht ook berichtjes terug hé =). Mijn volgende berichtje zal komen vanuit Bredbyn!

Doei! 

14:20 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-08-07

Tre

Nog 3 dagen, en volop de laatste dingen kopen en de valies beginnen in te pakken. Het is vreselijk (ik zit nu al aan 30 kilo en er moet nog een deel bij, dus dat wordt kleren skippen want only 20 kilos is allowed). De eerste foto's van mijn gastgezin zijn te vinden bij de link naar mijn foto's (hier rechts ergens) en het zijn erg avontuurlijke mensen (maar dat kunnen jullie er wel uit opmaken waarschijnlijk). Ik zal hier nog wel een laatste post doen voor ik vertrek, wat niet lang meer is!Doei!

12:22 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-07-07

Gastgezin!

Eindelijk is het dan zo ver; nog 16 dagen te gaan en ik weet waar ik ga belanden! Namelijk in Bredbyn, pal in het midden van Zweden. Ik vermoed ergens afgelegen, maarja niet moeilijk als er maar 30% van de Zweedse inwoners boven Stockholm woont. Tussen de bossen en het water (wie weet ga ik jagen :-O). De papa is ambulancier en de mama massagetherapeut (mij kan daar dus al niets ergs overkomen; de eerste hulp is altijd dichtbij) en geeft ook les. Een gastzus van 17 en een broer van 11, en de familie heeft interesse in skiën, snowboarden, muziek, natuur, voetbal en zwemmen! Jag går åt Sverige!

18:50 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

23-07-07

16 / sexton

Nog zestien dagen te gaan. Het is absoluut niet meer veraf, iets meer dan 2 weken en de tijd vliegt! Laatste leuke dingen doen; Rock Herk, een chiro-weekendje, Gentse Feesten,... dingen om nog superhard van te genieten en dat doe ik ook absoluut! Vandaag nog een (voorlopig) laatste 'girls-eve' gehad. 't Was leuk om nog bij te praten enzovoort, ook die dingen zal ik missen. Nu nog even deze maand door om mijn zakgeld bijeen te sparen, en dan pas echt aan de voorbereiding. Hopelijk hoef ik niet meer lang op mijn definitieve gastgezin te wachten..

22:10 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-07-07

1 juli alweer

Omdat ik niet zoveel te vertellen heb, en Birthe af en toe wel en voor degenen die wel geïnteresseerd zijn naar haar avonturen in Argentinië: www.noxa.net/harmlessdream (daar heeft ze haar nieuwsjes gepost).

12:36 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

24-06-07

nog 46 dagen..

Nu de examens voorbij zijn en Birthe vertrokken is, komt het voor mij allemaal heel dichtbij.. Ik mis Birthe nu al, ik vraag me af wat 't gaat zijn als ik alles voor een jaar moet achterlaten. 'k Hoop da 'k hier nog veel leuke dingen ga doen & dan met een gerust hart vertrekken naar Zweden, daar onvergetelijk leuke momenten beleven & jullie op de hoogte kunnen houden..

23:40 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

15-06-07

Voilà

Zweden, het komt intussen stilaan dichterbij. Mijn vertrek lijkt nog veraf, maar het is nog maar anderhalve maand wachten. De vluchtgegevens zijn bekend (de plaats van verblijf nog niet), de spoedcursus Zweeds is begonnen, net als het aftellen. Het zal een hele aanpassing worden, in een onbekende omgeving, maar we gaan er het beste van maken!

19:33 Gepost door Annechien in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |